Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği kürtaj ve sezaryen yasağı parlamentodaki tartışmaların ardından yasal düzenlemeye konu olmuştu.
10 haftaya kadar kürtaj yasağı düzenlemesi korunurken, sezaryen ile ilgili kısıtlamaya gidilmişti. Değişiklikle Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası’na “Gebe veya rahmindeki bebek için tıbbi zorunluluk bulunması hâlinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilir” hükmü eklenmişti. Kadın örgütlerinin sert tepki gösterdiği düzenlemeyi CHP Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı. Yüksek Mahkeme, konuyu gündemine aldı.
Anayasa Mahkemesi, 27 Eylül’de yapacağı toplantıda sezeryan kısıtlamasına ilişkin bu düzenlemenin iptal istemini görüşecek. Anayasa Mahkemesi 27 Eylül’deki toplantısında başvurunun ilk incelemesini yapacak. İlk incelemede CHP milletvekillerinin imzalarının yeterli olup olmadığına bakılacak. Başvuruda eksiklik bulunmazsa esas incelemeye geçilmesi için bir raportör görevlendirilecek. Yüksek Mahkeme daha sonra esasa ilişkin kararını açıklayacak.
İKİ KADIN ÜYE
Kadın üyelerden Fulya Kantarcıoğlumahkemenin Haşim Kılıç’tan sonraki en eski üyesi. 17 yıldır Yüksek Mahkeme’de görev yapan Kantarcıoğlu, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı dönemindeMahkemeye atanmıştı. Diğer kadın üye Zehra Ayla Perktaş ise 5 yıldır Yüksek Mahkeme’de görevli.