Rahim ağzı kanseri, dünyada kadın kanserleri sıralamasında memeden sonra en sık görülen kanser türü. Kadınların kanserden ölüm nedenleri arasında da ikinci sırada geliyor.
Her yıl 500 bin kadına bu hastalığın tanısı konuyor ve 250 bin kadın da bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu inanılması güç rakamların tek nedeni, HPV(Human Papilloma Virus) adı verilen ve rahim ağzı kanserine neden olan bir virüstür. Bu öldürücü virüsten korunmak ve kanseri gelişmeden önce tespit edebilmek HPV aşıları ve Pap Smear testi ile mümkün olmaktadır.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özçelik, rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemi ve hastalıktan korunma yolları ile ilgili bilgi verdi. Prof. Dr. Bülent Özçelik, rahim ağzı kanserine yüzde 99 oranında sebep olan HPV virüsüne karşı önlem alıp, erken tanı imkanını yakalamak için PAP Smear testinin yapılması oldukça önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özçelik, rahim ağzını örten hücrelerdeki, kanser öncesi ve kanser ile ilgili değişiklikleri yakalamada son derece faydalı bir test olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi: “PAP Smear testi ile kanser öncesi hücre değişiklikleri tespit edilip gereken müdahaleler yapılıp tedavi edilerek rahim ağzı kanserlerinden meydana gelen ölümlerin azaltılmasında ciddi bir başarı sağlanabilmektedir. Mevcut aşılar rahim ağzı kanserlerinin yüzde 70 kadarını önlediğinden, aşı yaptıranların PAP Smear taramalarına da devam etmesi önemlidir. Bu nedenle bütün kadınlar her yıl düzenli jinekolojik muayeneleri sırasında, işlemi son derece basit olan PAP Smear testini yaptırmaya özen göstermelidirler.”
HPV ENFEKSİYONUNA KARŞI AŞI
Prof. Dr. Bülent Özçelik, 1990’lı yıllardan bugüne, HPV virüsüyle savaşmanın yollarını araştıran uzmanlar sonunda tıpta devrim olarak nitelendirilebilecek aşıyı geliştirdiklerini hatırlatarak “Yaklaşık 15 yıl süren araştırmaların sonunda geliştirilen aşılarla HPV enfeksiyonlarının ve rahim ağzı kanseri öncesi hastalıklarının önlenebileceği görülmüştür. Bu şekilde rahim ağzı kanserlerinin oluşması da önlenebilir hale gelmiştir. HPV enfeksiyonuna karşı aşı, rahim ağzı kanserine karşı aşı olarak düşünülebilir. Çünkü HPV enfeksiyonu olmadan kanser olma ihtimali çok azdır. HPV enfeksiyonu önlenirse rahim ağzı kanseri de büyük oranda önlenmiş olacaktır. Aşılar kansere en çok neden olan iki HPV tipine ve siğil nedeni olan 2 HPV tipine karşı geliştirilmiştir. Aşılar ilk uygulamaya girdiğinde 9-26 yaş grubundaki kadınlara önerilmiş ve uygulanmış olmasına rağmen bugün için cinsel olarak aktif tüm kadın yaş gruplarına önerilmektedir. Aşı yapılan gruplarda, HPV ve kanser öncesi değişiklikler büyük ölçüde (yüzde 90) görülmemektedir.”
HPV’nin 150’den fazla türü var olduğunu aktaran Prof. Dr. Bülent Özçelik, bu türlerin hepsi genital bölgeye yerleşme özelliği göstermediği gibi, yerleşenlerinde hepsi yüksek kanser potansiyeli taşımadığını ifade etti.