Kadınlarda anormal kanamalar

Kadınlarda sıkça görülen anormal kanamalar hakkında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlyas Ayan bilgi verdi.

Anormal kanama nedir?
Bu deyim menstruel kanama miktarının azalması, artması, kanama sıklığının azalması, ya da artması, menstruasyon kanamasının sürdüğü günlerin azalması ya da artması ve sık aralıklarla olan düzensiz kanamaları ifade etmek için kullanılmaktadır.

Normal menstruel kanama bir adetin başlangıç gününden diğerinin başlangıç gününe kadar olan 28 ila 35 günlük zaman aralığını,2 ila 6 günlük kanama süresini,20-60 ml. Kan kaybı demektir.Eğer günlük değiştirilen pet sayısında iki veya daha fazla artış,kanamalı gün sayısının her zamankinden üç gün veya daha fazla artış olması,iki adet dönemi arasında kanamaların olması bir hastalığın ilk işaretleri olabilir.

Kanamlar neden olur?

Kanamaların başlıca 2 temel nedeni vardır:

ORGANİK (gözle görülebilen veya çeşitli yollarla tespit edilebilen) NEDENLER
* Gebelikle ilgili olanlar
* Kötü huylu tümörler ( kanser )
* Enfeksiyonlar
* İyi huylu tümörler
* Kan hastalıkları
* Tiroid hastalıkları
* Karaciğer hastalıkları

ORGANİK NEDENİ OLMAYANLAR (Disfonksiyonel kanamalar da denir)
Gebelikte olan anormal kanamalrın sebebi ektopik ( dış) gebelik,düşük tehdidi,missed abortus dediğimiz embriyonun gelişemeyip öldüğü durumlar,üzüm gebeliği denilen trofoblastik hastalıklar ve daha büyük gebeliklerde fetusun eşi ile ilgili hastalıklar olabilir.

Anormal kanaya sebep olan en sık kanserler rahim ve rahim ağzı kanserleridir. Özellikle menapoza yakın ve menapozdan sonraki dönemlerde kanserler ilk akla gelen sebep olamlıdır. Otuzbeş yaş üzerinde anormal kanaması olan kadınlarda vajinal ultrason ve rahimiçinden kürtaj ve benzeri yollarla histopatolojik tetkik yapılmalıdır.

Rahim içi iltihabı (endometrit),tüplerin iltihabı (salpenjit ) anormal kanamaya sebep olabilir.

İyi huylu tümörler arasında en sık neden uterus myomları ve yumurtalık kistleridir. Yine sıklıkla karşılaştığımız nedenler arasında rahim ağzındaki yaralar ve polip denilen siğil benzeri oluşumlardır.

Bazı kan hastalıklarında kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle anormal kanamalar olabilir. Bu hastalıkların bazıları doğumsal olabileceğinden özellikle ilk adet dönemlerinde kanaması aşırı olan kız çocuklarının ebeveynleri duyarlı olmalıdır.

Anormal kanaması olan hastalarda tiroid hastalığının sebep olabileceği akılda tutulmalı, tiroid testleriyle araştırılmalıdır. Hipotiroidi sıklıkla rastlanılan bir durum olup, tedavi ile bu hastalar 3-6 ay içinde düzelmektedir.

Karaciğer vücutta fabrika gibi çalışan bir organımız olup,hastalıklarında anormal kanamalar olabilir. Bunlardan en önemlisi de siroz hastalığıdır.

Organik nedene bağlı olmayan anormal uterin kanamalar ise en sıklıkla genç yetişkin çağda görülürler. Altta yatan sebep çoğunlukla hormonaldir. Hormonal dengesizlik düzeltildiğinde şikayetler düzelebilir. Ancak tekrarlama ihtimali vardır. Bunlardan en sıklıkla rastlanılan ise polikistik over hastalığı denilen durumdur. Bu hastalıkta düzensiz kanamalar vücutta kıllanma artışı ve kilo almaua yatkınlık gibi şikayetler tabloya eklenmiş olabilir.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ