Kadınlar daha uzun yaşıyor

İngiliz ve Avustralyalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının sırrını ortaya çıkardı. Buna göre erkeklerin ‘mutasyonu’ yaşam sürelerinde rol oynuyor, kadınlarda ise mutasyon yok

İngiltere’nin Lancester ve Avustralya’nın Monash üniversitelerinde yapılan araştırmalarda, kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasının gizemi ortaya kondu. Dişi ve erkek meyve sineklerinin biyolojik yapıları arasındaki farkın sırrını açığa çıkarmak üzere genetik yapıları incelendi. Buna göre DNA’larda hücrelere güç kaynağı olan mitokondrideki değişimlerin yaşlanmada rol oynadığı belirlendi. Erkeklerdeki mitokondri değişimleri (mutasyonlarının) yaşam sürelerinde belirleyici rol oynarken, aynı etki kadınların mitokondri değişimlerinde görülmedi.

DNA anneden taşınıyor
Bu farklılıkta, mitokondri DNA’sının babadan değil yalnızca anneden taşınmasının etkili olduğu düşünülüyor. Current Biology dergisinde yer alan makaleyi yorumlayan uzmanlar, evrimin kalitesinin de annelerin mitokondriyal genleriyle ölçülebileceğini belirtiyor. Araştırmayı yürüten Doktor Damian Dowling, “Bu sonuçtan yola çıkarak mitokondri mutasyonlarının erkek sağlığı üzerinde belirleyici bir işlevi olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ