8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Periodontoloji uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım Mirza, “kadınların diş yükünün de ağır” olduğunu ancak düzenli bakımla bunun üstesinden gelinebileceğini belirtti.
Ağzınızın tadı kaçtıysa dikkat
Dünya Kadınlar Günü’nde tüm kadınları daha rahat gülümsemek için bir kez daha ağız ve diş sağlığına dikkat etmeye davet eden Dr. Yıldırım Mirza, diş etlerinde kanama, şişlik, ağızda kötü koku ve tat gibi şikayeti olanların mutlaka bir diş hekimine görünmelerini söyledi. Diş eti hastalıklarının kadınlarda hormonal değişiklerin görüldüğü hamilelik, ergenlik, menopoz, ve mensturasyon dönemlerinde oldukça arttığını belirten Dr. Ayşegül Yıldırım Mirza, ağızda biriken plak tabakası ve diş taşlarının neden olduğu dişeti iltihabının sadece dişeti düzeyinde kalmayıp dişetlerinin altındaki dişlerin köklerini çevreleyen kemiği de etkilediğini, bu nedenle oldukça önemli bir problem olduğunu belirtti.
Doğum kontrol hapı ve hamilelik de riski artırıyor
Hamilelik, ergenlik, menopoz ve regl dönemlerinin yanı sıra doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da hormonal değişikler meydana geldiğini hatırlatan Dr. Yıldırım Mirza, dişetlerinin ağızdaki bakteri plağındaki toksinlere olan tepkisini şiddetlendirdiğini, bunun da dişetlerinin şişmesine, renginin kızarmasına, kolayca kanamasına ve hassaslaşmasına neden olduğunu anlattı.
Hamilelik öncesi diş hekimine görünün
Hamilelikte bu duruma müdahale edilmediğinde dişetlerinde bazı bölgelerde hamilelik tümörü denilen aşırı büyümeler görülebileceğine dikkat çeken Dr. Ayşegül Yıldırım Mirza, hamile hastalarda sadece acil tedaviler yapılabildiğini, bu nedenle, hamilelik düşünen kadınların öncesinde bir diş hekiminin kontrolünden geçmelerinin çok faydalı olacağını söyledi. Dr. Yıldırım Mirza, bu dönmelerde görünen dişeti iltihabının tedavisinin hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi ve hastaya ağız hijyenin öğretilmesi ile sağlandığını belirtti.