Kadın hastalıklarını aşı’nız. Haydi, kadınlar aşıya!

HPV virüsünün sebep olduğu rahim ağzı kanserine yakalanmak istemiyorsanız, HPV aşısını dikkate almalısınız! Genç kadınlarda görülen en sık genital kanser tipi olan; rahim ağzı kanseri ...

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı;” HPV (Human PapillomaVirus) cinsel ilişki ile geçen bir virüstür. İnsan bağışıklık sistemi bu tür enfeksiyonları bir ya da iki yıl içinde temizleyebilmektedir, ancak daha dirençli HPV türleri rahim ağzı kanseri veya genital bölgede başka kanserlere yol açabilir” diyor. Dr. Partalcı; düşük dereceli riske sahip belirli HPV tiplerinin, genital siğillere ve anormal Pap sonuçlarına yol açabileceğini söylüyor.

HPV AŞISI KİMLERE NASIL UYGULANIR?

HPV aşısı 9-26 yaş arasında genç kızlara yapılabiliyor. Cinsel yaşam başlamadan önce, HPV tiplerinden biri ile karşılaşmamış olmak; aşıdan en yüksek korunmayı sağlıyor. HPV aşısı 4 tip virüse karşı koruma sağlıyor.

HPV aşısının iki çeşit olduğunu belirten Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; bu aşılardan birinin HPV virüslerine karşı koruyuculuğunun yanı sıra, genital bölgede oluşabilecek siğillere karşıda koruyucu olabileceğini vurguluyor. HPV aşısının 9-26 yaş arasındaki kadınlara uygulandığında etkili olabileceğini sözlerine ekliyor.

HPV AŞISININ ETKİLERİ

Op. Dr. Serhat Partalcı, günümüzde önlem amacıyla uygulanmakta olan HPV aşılarının hastalığa karşı etkili olmasının yanı sıra var olan hastalığı geçirmeyeceğinden aşı yaptıranlara da smear taramasına devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.  Aşının görevinin hastalığa karşı kadını korumak olduğunu vurgularken, kanser taramasının yerine geçen bir uygulama olmadığının altını çiziyor. Tüm kadınların rahim ağzı kanserine yol açabilen HPV enfeksiyonu açısından riskli durumda olduklarını, korunmanın tüm toplumu kapsaması gerektiğini belirtiyor.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; öncelikle HIV taşıyıcılarının, bağışıklık sistemi baskılayan tedavi görenlerin, kortizon kullananların, bağışıklık sistemini zayıflatan hastalığı olanların, veya HPV açısından riskli gruptakilerin (örneğin çok partnerlilerin ) aşılanması gerektiğini sözlerine ekliyor.

Manşetler

DUYURU-4