Erken tanı tüm hastalıkların tedavisinde önemli bir faktör olarak kabul edilirken, özellikle kadınları ilgilendiren jinekolojik kanserlerin tedavisi için de büyük önem taşıyor.
Özel Medline Aydın Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cenk Tan, günümüzde kanserle savaşta temel yaklaşımın ‘kanseri erken tanımak ve kanserleşme sürecinde hücreleri yakalayıp tedavi etmek’ olduğunu söyledi. Kadınların korkulu rüyası olan jinekolojik kanserlerin de erken tespit edildiği taktirde artık ölüm nedeni olmaktan çıktığını kaydeden Op. Dr.Tan, “Özellikle jinekolojik kanserlere yakalanma riskini azaltmak ve meydana gelebilecek diğer kanser türlerini erken tanımak amacıyla pek çok yöntemler geliştirilmiştir” diye konuştu.
“GEÇ KALMAKTAN KORKUN”
Günümüzde kanserle uğraşan hekimlerin en önemli sloganının “Kanserden korkmayın geç kalmaktan korkun” sözleri olduğunu anlatan Op. Dr.Cenk Tan, kanserin erken tanısında kullanılan tarama metotlarıyla ilgili şunları kaydetti: “Son zamanlarda geliştirilen tarama ve tedavi metotlarıyla pek çok kanser türlerinde erken tanıyla yüz güldürücü sonuçlar alınmakta, hatta servix (rahim ağzı) kanserlerinde hücredeki bozulma kanser aşamasına gelmeden tanı konularak tedavi edilebilmektedir. Tüm kadın kanserlerinin yaklaşık olarak %40-45’ini meme ve genital organ(yumurtalık, rahim ve servix)kanserleri oluşturmaktadır. Önlenebilir ve tedavi edilebilir kanserler sınıfına giren bu guruptaki kadın kanserleri için günümüzde tarama programları geliştirilmiştir. Bu amaçla 35 yaş üzeri tüm kadınların rutin tarama programına alınması gerekmektedir.”
İŞTE HAYAT KURTARAN TARAMA PROGRAMI
Op. Dr.Cenk Tan tarama testlerinin tümünün tek seansta uygulanabilir işlemler olduğunu ifade ederek, “Artık kadınların yılda bir saatini harcayarak tüm kadın kanserlerinin yaklaşık yüze 50’sinin oluşturabileceği etkilerden korunması ve korkularından arınması mümkündür. Tarama programı sırasında tam bir jinekolojik değerlendirmeden geçildiği için, tüm kadınların sorunsuz bir şekilde yaşamına devam etmesi sağlanmaktadır” dedi.
Op. Dr.Cenk Tan’e göre tarama programı şu şekilde gerçekleştirilmeli: Meme muayenesi (yıllık), Mammografi(ilk 3 yıl yıllık, 3 normal sonuçtan sonra 3 yılda bir), Jinekolojik muayene, Pap smear(ilk 3 yıllık, 3 normal sonuçtan sonra 3 yılda bir) ve de Jinekolojik ultrason (yumurtalıkların değerlendirilmesi ve rahim içi kalınlık ölçümü)
“RİSKLİ GURUPTAYSANIZ ACELE EDİN”
Op. Dr. Cenk Tan, risk faktörü taşıyan kadınların, tarama programlarına daha önce katılmalarının önerildiğini vurgulayarak, bu risk guruplarını şöyle açıkladı: “Yakın akrabalarında meme kanseri olanlar. Yaşamını herhangi bir dönemimde birden çok cinsel partneri olanlar. Genital bölgede Herpes tip 2 (uçuk) infeksiyonu olanlar. Genital bölgede kondilom(siğil) bulunması. Düzensiz menstürüel kanamaları olanlar. Aşırı kilolu ve polikistik yumurtaları olanlar"