İşyeri hekimi artık patron için de reçete yazabilecek

Çalışma Kanunu’nda önceki gün yürürlüğe giren yeni tebliğ, patronlara da ‘reçete’ hakkı getirdi. Artık işyeri hekimleri, çalışanlara yazdıkları gibi işverenleri için de reçete yazabilecekler. İlaçların bedelini SGK ödeyecek.

Çalışma Kanunu’ndaki son değişiklik, işyerinde patronların da elini rahatlatacak gibi… İşyeri hekimleri, SGK tarafından ödenebilecek reçeteleri 29 Eylül’e kadar yalnızca o ‘çalışanlar’ için yazabiliyorlardı. 29 Eylül’de Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle ‘hizmet akdiyle çalışanlar’ ibaresi kalktı. Yerine ‘sigortalılar’ ibaresi getirildi. Yani işyerinde yalnızca çalışanlara değil, patronlara da reçete hizmeti verilebilecek.

SGK PARA ÖDEMİYORDU

Örneğin o işyerinde fiilen işveren konumunda olan ve kendisi adına prim ödeyen manava da, kasaba da, bakkala da işyeri hekimi reçete yazabilecek. Bir patron, yanında çalıştırdığı işçi için o işyerinde işyeri hekimi istihdam edecek. İstihdam ettiği işyeri hekimi çalışanlara reçete yazabildiği gibi, işverene de reçete yazabilecek ve yazılan reçeteler SGK tarafından ödenecek. İşyeri hekimleri gerekli tüm işlemleri yapmaları durumunda reçete yazabiliyorlar.

‘KOMŞU’YA BAKAMIYOR

Ayrıca hekimin reçete yazabilmesinden daha önemli olan SGK’nın bu reçeteyi onaylaması ve bedelini ödemesi. İşyeri hekimlerinin yazdıkların reçetelerdeki ilaçlar reçetenin uygun olması halinde SGK tarafından ödeniyor. Bu noktada herhangi bir sıkıntı yok. Ancak işyeri hekimlerinin asıl görevi bilindiği üzere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek. Yani poliklinik hizmeti yürütmek işyeri hekiminin asli görevi değil. Bunun yanısıra bilinmesi gereken bir detay daha var. Buna göre işyeri hekimi yalnızca, kendi işyerinde çalışan kişilere reçete yazabiliyor. buna aykırı bir durumun tespiti durumunda ise SGK, tüm sorumluluğu reçeteyi yazan iş yeri hekimine yüklüyor.

7 SORU 7 CEVAP

İş mahkemelerinde dava açmalısınız


SORU: Geriye dönük sigortasız çalıştığım yıllarla ilgili hak talep edebilir miyim? (Özlem Şahin)
CEVAP: İş mahkemesinde hizmet tespit davası açmanız gerek. Eğer iddianızı kanıtlarsanız, bu süreleri geri kazanabilirsiniz.

Ayrılırken ihbar süresine uymak şart

SORU: 15 yıl 3 bin 600 günü dolduran işçi ayrılırken ihbar süresine uymak zorunda mı? (Cevat Şen)

CEVAP: İhbar süresine uyulması gerekmektedir.

SSK’ya bağlı olarak çalışabilir ama...

SORU: 19 yıldır kamuda doktorum. 20. yılımda emekliliğimi isteyip yaşımı beklerken SSK’lı çalışabilir miyim? (Burak Koşut)

CEVAP: Çalışabilirsiniz. Ancak son 3,5 yılı SSK’lı geçirirseniz o şartlara göre emekli olursunuz.

Emekli sandığı’ndan yetim aylığı alamaz

SORU: Emekli Sandığı’ndan emekli hiç evlenmemiş bir kız yine Emekli Sandığı’ndan emekli olbabasından kalan yetim maaşını da alabilir mi? (Yeliz Doğan)

CEVAP: Hayır, alamazsınız.

SSK emeklisinin prim ödemesi gerekmiyor

SORU: SSK emeklisi olan çiftçinin prim ödemesi gerekir mi veya maaş kesintisi olur mu? (Cafer Fırıncı)

CEVAP: Tarımla uğraşan, çiftçilik yapanların emekliliklerinde çalışmaları karşılığı prim ödemeleri gerekmiyor.

Kıdem tazminatıyla işten çıkartabilir

SORU: 47 yaşında emekliliğe hak kazandım. İşveren emekli ediyor. Fakat ben istemiyorum. Yasal hak var mıdır? (Hakkı Ene)

CEVAP: İşverenin tazminatınızı vererek sizi işten çıkartma hakkı var.

Staj, sigorta başlangıç tarihi olarak sayılmaz

SORU: Ticaret lisesi mezunuyum. Sigortalı işe girişim stajyerliğin başladığı tarih mi, yoksa daha sonraki işyerindeki tarih mi oluyor? (Hüseyin Erdem)

CEVAP: Sigortalılığın başladığı tarih staj sonrasında işe başladığınız tarihtir. 

Okan Güray Bülbül / Akşam

Manşetler