DEİK Olağan Genel Kurul Toplantısı'ında konuşan Başbakan Erdoğan, eczacılar tarafından yapılan eylemlere değindi.
Erdoğan, "Bakın göreve geldik hemen bütün SSK hastanelerinde ne kadar eczane varsa kapattık. 2003 te 2,5 katrilyonluk matrahlı kaynağı o günün eczanelerine devrettik. Serbest eczaneler onu kullanmaya başladı. Böyle imkanı sağlamışız. Kimlerle görüşüyorsak 'sağolun çok iyi kazanmaya başladık' dedi. Fazla kazanmanın bittiği nokta yok ki devamlı o devam edecek. Biz de Batı'nın limitleri ne ise götüreceğiz" dedi.
"İlaç sanayi ile anlaşıyoruz mutabık kalmışız eczacılar bir türlü anlaşmıyoruz" diyen Erdoğan, "'Bir günlük kapatma eylemi yapacağız' dediler. Hatta ilaç sanayi aradaki farkı ödeyeceğiz demesine rağmen böyle eyleme gittiler. Ama siyasiler onu da kullanmaya başladı. Biz de diyoruz ki 15 Ocak'a kadar gelirsiniz SGK ile anlaşmanızı yaparsınız ve anlaşmanızı yapmak sureti ile eczacılarla bu işi götürürüz" diye konuştu.
Marketlerde de ilaç satılması yönünde bir çalışma planladıklarını belirten Erdoğan, "Ayrıca ABD'de olduğu gibi marketlerde süpermarketlerde ecza ile ilgili standlar kurulması yönünde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu işi geliştireceğiz. Başka çaresi yok. Tekel oluşturmayacağız. Bu işi her alanda yapacağız. Aksi takdirde uluslararası camiada beklediğimiz sıçramayı yapamayız" ifadelerini kullandı.
ECZACILARDAN ERDOĞAN'A CEVAP GECİKMEDİ
Türkiye Eczacılar Birliği'nden yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın katılmış olduğu bir açılış törenindeki konuşmasında, 'marketlerde eczane açılmasına ilişkin düzenleme yapıldığı' yönünde açıklamasının olduğu hatırlatıldı. Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının yanlış yönlendirme sonucu yapıldığına işaret edilen açıklamada, bürokratların daha önce de 4 Aralık'ta eczanelerin kapanmayacağını ileri sürdüklerini, Türkiye genelinde ise eczanelerin yüzde 100 yakın bir oranda kapandığı iddia edildi.
İlaçların marketlerden satılmasının eczanelerin yaşamasından öte, hastaların yaşaması için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu yıllardır ifade ettiklerine dikkat çekilen açıklamada şöyle devam edildi: "Dünyada sadece Amerika'da yaygın olarak uygulanan bu sistem, sadece ilaç şirketlerinin çıkarlarını korumaya yöneliktir. Amerika bu sistem nedeniyle kişi başı ilaç harcamalarının en yüksek olduğu ülkedir. Bunun hükümetimizin 'tasarruf' yaklaşımı ile uzaktan yakından ilgisi yoktur."
YENİ DÜZENLEMELERE TEPKİ
Sadece reçetesiz ilaçları markette sattıran bazı Batılı ülkelerin bile bu sistemden geri dönmeye başladıkları öne sürülen açıklamada, "Bu sistemin Türkiye'de uygulanmasının akılcı olmayan ilaç kullanımının, buna bağlı sağlık zararlarının ve maliyetlerinin katlanarak artıracağının altını çiziyoruz. Sorunun çözülmesinin yolu, hasta sağlığını ve eczacılık mesleğini tehlikeye atmak, ortadan kaldırmak değil, eczacıların ve hastaların yaşamasına izin verecek düzenlemeler yapmaktır." denildi.
Açıklamada, Türk Eczacıları Birliği'nin eczacının, hastanın ve kamunun yararını aynı anda ve birlikte gözetecek çözümlerden her zaman yana olduğu, bundan sonra da olmaya devam edeceği ifade edildi. Açıklamada, Başbakan Erdoğan'dan randevu talebi yenilendi.