İşte Türkiye'nin ilk ve tek ebola kliniği

Batı Afrika'yı kasıp kavuran ebola, Avrupa ve Amerika'ya da sıçradı. Peki Türkiye'de durum nasıl? SABAH, ebola salgınını en yakından takip eden Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kliniği'ne girdi.

GÜL KİREKLO

Dünyanın korkulu rüyası haline gelen, 4 binin üzerinde ölüme neden olan Ebolayı Türkiye'de en yakından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Enfeksiyon Kliniği takip ediyor. Afrika uçuşunun gerçekleştirildiği havalimanlarından birinin İstanbul'da olması nedeniyle bugüne kadar Ebola şüphesi taşıyan 12 vaka da buraya getirildi. 

NEGATİF BASINÇLI ODA

SABAH, enfeksiyon kliniğine girerek, dünya ile birlikte Ebolanın nabzını tutan ekip ile konuştu. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Gönül Şengöz, "Dünya Sağlık Örgütü ile 24 saat temas irtibarat halindeyiz. Karantina bölümümüz büyük bir titizlikle çalışıyor" dedi. 27 yıldır bu klinikte çalışan Şengöz, Ebola şüphesi taşıyan bir vaka bildirildiğinde karantina çalışmasının nasıl başladığını şöyle anlattı: "Şimdiye kadar vakaların çoğu havalimanında saptandı. Havaalanı doktorları hastanemizi arayıp, şüpheli bir hastanın getirileceği bilgisi veriyor. Özel kabinli 112 ambulansı vakalıyı hastanemize getiriyor. Negatif basınçlı karantina odası hazırlanıyor. Ebola solunum yoluyla değil, temas yoluyla bulaşıyor. Bunun için kıyafetler çok önemli. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kıyafetlerle hastanın karantina odasına giriliyor. Bu kıyafetler su tutmayan hava ile teması olmayan kıyafetler." 

SABAH'A ÖZEL TATBİKAT 

Şengöz ve ekibi, muhabirimiz Gül Kireklo ile birlikte özel kıyafetlerini giyerek SABAH için küçük bir Ebola tatbikatı da yaptı. Personel, negatif basınçlı odaya girmeden önceki ara bölümde hazırlandı. Önce su tutmayan hava ile teması olmayan tulum giyildi, saçlara ve ayaklara galoşlar takıldı. Daha sonra, yine hava ile teması olmayan maskeyle burun ve ağızlar kapatıldı, gözlükler takıldı. İçinde nefes alması bile zor olan özel kıyafetlerle, karantina odasına girildi. 

12 ŞÜPHELİDEN 6'SI İÇİN TEST

Odayı tanıtan Şengöz, "Burada kesinlikle hasta ile temas yok. Hastadan kan alıyoruz. İlk tahliller 3 saat içinde çıkıyor. Ama Ebola şüphesi güçlü bir vakanın kan tahlilleri İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bilgi verilip, Almanya'daki referans laboratuvarına gönderiliyor. Sonuçlar 1-2 gün içinde geliyor. Bize gelen 12 şüpheliden 6'sını Almanya'daki laboratuvara gönderdik. Bugüne kadar Ebola bizim hastanemizde görülmedi. Vakaların yüzde 70'i sıtma çıktı" dedi. 17 yıldır bu klinikte çalışan Doç. Dr. Filiz Pehlivanoğlu da Ebolayla ilgili aşının en kısa zamanda bulunacağını söyleyerek "Ebola'dan iyileşenlerden serum yapıldı. Bu virüsle bu serum sayesinde savaşmak için tüm tetkikler sürüyor. Aşı çalışmaları var. Çözüm kesindir" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ