Dr. Yaman Sağlam “Kansere yakalanmadan koruyucu önlemlerinizi alın, düzenli aralıklarla kanser taraması yaptırın, erken teşhisi sağlayın ve belirtilere karşı uyanık olun. Ailenizde kanser vakası varsa genetik testlerle genlerinizi takibe alın” dedi.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi tıbbi genetik uzmanı Dr. Yaman Sağlam; kanserin oluşmasında genetiğin oynadığı rolle ve bu alandaki yeni gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı:
*Kanserde genetik danışmanlık ne anlama gelir?
Genetik danışma öncesinde, kanser riskinin kesinleşmiş olması şarttır. Bu nedenle genetik uzmanı tarafından ayrıntılı aile öyküsü alınmalı ve aile ağacı (pedigri) çıkartılmalıdır. Hastalığın tanımlanabilmesi amacıyla, kromozom analizi, DNA analizi ve enzim düzeyleri gibi birçok ileri tetkike ihtiyaç duyulabilir. Danışmanlık; risk analizi yapılan kişinin, takip eden süreçlerde daha bilinçli ve zamanında çözüme ulaşması açısından önemlidir.
*Kanserde erken teşhisin önemi nedir?
Kansere yakalanan hasta sayısı dünyada giderek artmaktadır. Ama rakamlar korkutucu da olsa, erken tanı ve koruyucu tedbirler sayesinde birçok kanser türü önlenebiliyor veya iyileştirilebiliyor. Bunun için yapılması gereken; kansere yakalanmadan koruyucu tedbirleri almak, düzenli aralıklarla kanser taraması yaptırmak, erken teşhisi sağlamak ve belirtilere karşı uyanık olmaktır!
AİLEDE VARSA DİKKAT!
*Kanserin belirtileri var mıdır?
Her kanserin belirtilerinde farklılıklar olsa da geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırma sonucunda bütün ülkeler 7 belirtinin kanser habercisi olduğu görüşünde birleşti. O yüzden bu 7 belirtiyi önemsemek ve şikayetlerden herhangi biri varsa gerekli tıbbi incelemeleri yaptırmakta fayda var. Unutmayın; bu titizlik hayat kurtarıcı olabilir!
*Ailede görülen kanserlerin kalıtsal olduğuna nasıl karar verilir?
Ailede görülen kanser hastalığı birden çok bireyde aynı organ veya yapısal özellikteki organları tutuyorsa, bu tip kanserin kalıtsal özellikte olduğu düşünülür. Örneğin; kolon kanseri bir ailede iki veya üç kuşaktaki bireylerde beklenenden erken yaşta görülüyorsa kalıtsaldır. Erken tanı konulmasının hayat kurtarıcı önemi vardır. Doğru yaklaşımlar ile erken tanı olursa kanserleri yaklaşık yüzde 80-90 oranında tedavi edilebilir. Zira kanserde erken tanı gerçekten hayat kurtarır!
Meme kanserine karşı BRCA geni takibi
Meme kanseri tanısında kullanılan farklı testler vardır. Bunlardan ilki kanserin genetik olup olmadığının araştırıldığı BRCA geninde mutasyon taranmasıdır. Mutasyon varlığı, muhtemel kanser gelişimi ile ilgili riskin artmış olduğunu gösterir. Bu test, kandan elde edilen DNA çalışması ile yapılır. BRCA gen analizi testi, ailesinde meme kanseri öyküsü bulunan kadınlara erken tanı amaçlı yapılabilir.
Koldan kanla kolon kanseri genetik testi
Kalın bağırsak (kolon) kanseri diğer adı ile kolorektal kanser (kolon ve rektum kanseri-CRC), erken evrede yakalandığında tam şifa ile tedavi edilebilir. Dolayısıyla henüz bulguları olmayan bireylerde bile kanser yönünde bir değişim varsa, sadece kan alınarak yapılacak bir genetik test ile erken tanı ve erken tedavi ile kolon kanserleri önlenebilir.
Kolon kanseri erken teşhis yöntemleri arasında uygulamaya başlanan en son test, koldan kan alınarak yapılan, kolon kanserine özel genetik değişimin taranması yöntemidir.
Yeni uygulanmaya başlanan koldan kan alınarak yapılan kolon kanseri testi, özellikle kolonoskopi yaptırmaktan çekinen hastalar için kurtarıcı bir erken tanı yöntemi oluyor. Koldan 10 cc kan alınıyor ve dolaşıma karışmış olan kanserli hücreye ait DNA materyalinden kanserin varlığını gösteren yapı değişikliği belirleniyor.
KANSERİN 7 BELiRTİSİNE DİKKAT!
Bütün ülkeler aşağıdaki 7 belirtinin kanser habercisi olduğu görüşünde birleşiyor. Bu belirtiler mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmiyor; hatta tanı çoğu zaman kanser çıkmıyor. Aynı şekilde bu belirtilerin olmaması, kanser bulunmadığı anlamına da gelmiyor. Ancak bu 7 belirti tehlike işareti olarak kabul edildiğinden, bu belirtilerden herhangi birinin varlığında doktora başvurmakta gecikmeyin! İşte kanserin 7 belirtisi:
1- Bağırsak ve mesane alışkanlıklarının değişiklikleri,
2- İyileşmeyen yaralar,
3- Zamansız kanama ve akıntı,
4- Meme veya başka yerde sertlik,
5- Hazımsızlık veya yutma güçlüğü,
6- Benler veya bir siğilin belirgin değişikliği,
7- Hırıltılı öksürük veya ses kısıklığı.
AKINTI VE KAŞINTI RAHİM AĞZI KANSERİNİN BELİRTİSİ OLABİLİR
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi ve Kadın Doğum Bölümü Direktörü kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doç. Dr. Kadir Savan; erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri ve HPV virüsü ile ilgili soruları yanıtladı:
Rahim ağzı kanserleri; HPV virüslerinin meydana getirdiği enfeksiyonlara bağlı oluşan kanserlerdir. Toplumdaki kadınların yaklaşık yüzde 80’i, yaşamların bir döneminde HPV virüsünü kapıyorlar. HPV olan kadınların yüzde 90’ında virüs yıllar içinde kendiliğinden temizleniyor. Ama yüzde 10-15’lik grup var ki, onlar da vücutta kronik enfeksiyon olarak kalıyor.
Bu enfeksiyonlar özellikle 10-15 yıldan fazla vajen ve rahim ağzında enfeksiyon halini sürdürürlerse, rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Bu enfeksiyonlar ileriki dönemlerde rahim ağzında, vajende ve makatta hücrelerde değişikliğe sebep olduğu için birçok kansere sebep olur.
GEÇ KALMAYIN!
HPV virüsü, kadınlarda genel olarak akıntı, yanma, kaşıntı gibi şikayetlere neden olur. Bu şikayetler sıkça görüldüğü için çoğu zaman bu belirtiler önemsenmiyor. Basit bir vajinal enfeksiyon olarak algılandığı ve virüs hiç başka şikayete yol açmadığı için, hastalık sinsi olarak ilerliyor ve kansere dönüşüyor.
Rahim ağzı kanserinin teşhisi çok kolaydır ama hastalar genellikle geç dönemde geliyor. Hastalar akıntı, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin, basit bir enfeksiyon olduğunu sanıp doktora gitmiyor. Teşhis koyduğumuzda genellikle hastalık ilerlemiş oluyor. Bunun için de modern tıp, bu hastalığın çok tehlikeli ama önlenebilir olduğunu söylüyor.
YILDA BİR KEZ MUTLAKA SMEAR TESTİ YAPTIRIN
*Rahim ağzı kanserlerinin tanısı kolaydır ama işimizi asıl kolaylaştıran hastanın bilinçli olmasıdır. Bir kadın yılda en az bir kere jinekolojik muayene ve smear testi yaptırmalı.
*Smear testi normal rahim ağzı hücrelerinin ne kadar anormal değişikliğe uğradığını gösterir, onu gösterir. Çünkü virüsün kanserleşmesi genellikle 10 - 15 yılı kapsayan bir süreçtir.
*Düzenli muayeneler ve smear testi yaptırarak bu değişiklikleri zamanında görebilirsek, hastalığın aşamasına göre uygun tedaviyi uygulayarak rahim ağzı kanserini önleyebiliriz.
*Bu nedenlerden dolayı kadınlara; düzenli yıllık jinekolojik muayene ve rahim ağzından smear testi öneriyoruz. Geç kalırsanız kanserin yayılmasına ve tedavi şansının azalmasına neden olursunuz!
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ