İstanbul'da hastaneler depreme hazır mı?

İSMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin, projeyle sağlık alanında yapılan güçlendirme ve yeniden yapım sayesinde yılda 5,5 milyon kişiye güvenli binalarda hizmet verilmesinin hedeflendiğini anlattı.

"Geleceğimizi Güçlendiriyoruz" sloganıyla 2006'da kurulan İstanbul Valiliği İstanbul Proje Koordinasyon Birimi'nin yürüttüğü İSMEP kapsamındaki çalışmalara ilişkin AA muhabirine bilgi veren İSMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin, afet olmadan önlem alma amacıyla başta okullar ve hastaneler olmak üzere kamu binalarının depremlere karşı güçlendirildiğini ve yeniden yapıldığını söyledi.

İSMEP'in 1,5 milyar avro bütçeye sahip olduğunu ifade eden Elgin, projeyle kentteki afet yönetimiyle ilgili kurum ve kuruluşların, depremlerden kaynaklanan acil durumlara karşı hazırlıklı olmasını ve müdahale kapasitelerinin iyileştirilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Elgin, projenin kamu binaları, kültürel ve tarihi miras kapsamındaki binalara ilişkin zarar azaltma faaliyetlerini de kapsadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Büyük bir bölümü deprem riski altında olan kentin tüm ilçelerine yayılan güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları kapsamında, 2015 itibarıyla 800 okula ulaşıldı. Bu çalışmalarla 1,5 milyon öğrencinin güvenli okullarda eğitim görmesi mümkün oldu. İSMEP ile okulların kapasiteleri de yükseltildi. Yeniden yapım çalışmalarıyla okulların kapalı alanları ortalama 2,5 kat, derslik sayısı 1,8 kat, öğrenci sayısı ise 1,7 kat artırıldı. Yeniden yapılan okullar güvenli olmalarının yanı sıra estetik, modern ve doğaya uyumlu nitelikli mimarileriyle de dikkat çekmekte. Son dönemde tüm dünyada ilgiyle takip edilen yeşil bina konsepti eğitim yapılarında da benimsendi ve uygulandı."

- 5,5 milyona güvenli hizmet

İSMEP Direktörü Kazım Gökhan Elgin, projeyle sağlık alanında yapılan güçlendirme ve yeniden yapım sayesinde yılda 5,5 milyon kişiye güvenli binalarda hizmet verilmesinin hedeflendiğini anlattı.

AFAD tarafından kullanılan Hasdal ve Akfırat Komuta Kontrol Merkezleri'nin de tam donanımlı olarak inşa edildiğini belirten Elgin, "Toplam 17 bin 350 metrekare kapalı alan, haberleşme ve bilgi teknolojileri altyapısına sahip bu merkezlerle, afet anında ve sonrasında her birinde 500 kişinin çalışabileceği, birbirini yedekleyen, kamu kurum ve kuruluşlarının afet anında yer alacağı ve oradan afeti yönetmesi mümkün hale gelmiştir" diye konuştu.

- Son bir yılda 20 okul yapıldı

Proje kapsamında 2006'dan bu yana 726 okul, 35 hastane, 59 sağlık ocağı ve poliklinik, 39 idari bina, 25 yurt binası, 16 sosyal hizmet binası olmak üzere 900 kamu binası güçlendirme ve onarımdan geçti. 46 okul ve 7 hastanenin güçlendirme ve onarımı ise devam ediyor.

Projeyle 197 okul, 2 hastane, 2 sağlık ocağı ve poliklinik, 9 idari bina, 10 yurt, 6 sosyal hizmet binası olmak üzere 226 kamu kurumu da yeniden yapıldı. 21 okul, 4 hastane, ve 2 idari binanın ise yeniden yapımı sürerken, 28 okul ve 1 yurt binası da ihale aşamasında bulunuyor.

Projeyle 866'sı okul olmak üzere toplamda bin 61 kamu binasında güçlendirme ve onarım hedeflendi. Son bir yılda ise 47 okul, 29 hastane ve 5 yurt binası güçlendirme ve onarımdan geçti. Yine son bir yılda 20 okul, 4 hastane, 3 idari bina ve 15 yurt yapıldı.

Manşetler

DUYURU-4