ERHAN ÖZTÜRK
Asansör kazası, uzmanları da harekete geçirdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), inşaatlarda iş güvenliğini sağlayan uzmanlarınpatronlar tarafından belirlenmesinin büyük zaafiyet yarattığını açıkladı. "İş güvenliği uzmanını patron belirlememeli" mesajı veren TMMOB, bu işin devlet kontrolünde, yeterli eğitimden geçmiş, donanımlı şirketler tarafından yapılması gerektiğinin altını çizdi.
ÖZERK YAPI GEREKLİ
TMMOB Başkanı Eyüp Muhçu, 1999 depremi sonrası devletin öncülüğünde hayata geçirilen yapı denetim firmalarına benzer bir oluşumun sisteme dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Muhçu, "Parayı, inşaatı yapan patrondan alan bir iş güvenliği uzmanı yeterli denetimi yapamaz. İş güvenliği uzmanlığı özerk bir yapıya kavuşturulmalı" dedi. İş güvenliğiyle ilgili yasanın yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Muhçu, şöyle konuştu: "Sınavla önüne gelene iş güvenliği uzmanlığı belgesi verildi. Bunların büyük bölümü alanında yeterince bilgilenmeden çalışmaya başladı. Bu alanda yeterlilik sınavları tekrarlanmalı."
CEZALAR ERTELENMEMELİ
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Prof. Dr. Cemal Gökçe de iş ekipmanlarının periyodik kontrollerine dikkat çekti. Gözçe, "Eksikleri bulunan işyerlerine ceza uygulanması ertelenmemeli. Daha fazla iş yapmak ve para kazanmak anlayışı denetim mekanizmalarının önüne geçiyor. Bir an önce bu işleyişe dur denilmeli" diye konuştu.
İNTES: Mesleki yeterlilik belgesi şart
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Celal Koloğlu, "Bu elim kaza iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin ve mesleki yeterlilik belgeli çalışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi" dedi. İş sağlığı ve güvenliği konusunda toplumsal bilincin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Koloğlu, İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi'nin akredite belge vermeyi hedeflediğini ifade etti.
İNDER: Önlenebilirdi
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da, işyerlerinde meydana gelen iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir nitelikte olduğuna dikkat çekti. Durbakayım, "Ancak bunun için iş sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz uygulanması gerekiyor" dedi. İş kazalarının temel sebebinin tehlikeli durum ve davranışlar olduğunu aktaran Durbakayım, bunun işyerlerinde alınacak güvenlik önlemleriyle ortadan kaldırılabileceğini kaydetti.