İran destekli Husilerin "aşı karşıtlığı" milyonlarca Yemenli çocuğun hayatını riske atıyor

Yemen'de yıllardır devam eden iç savaş nedeniyle binlerce çocuk, sağlık hizmetlerinden özellikle çocuk felci, difteri, kızamık, Hepatit B gibi gerekli aşılardan yoksun kalıyor.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik: "Çocuk felci salgınının 2006'da tamamen ortadan kalktıktan sonra yeniden baş göstermesinin Husilerin davranışının ve bölgelerinde aşılama kampanyaları yürütmeyi reddetmelerinin doğrudan bir sonucudur"

Ülkede İran destekli Husilerin kontrolündeki bölgelerde, son yıllarda çocuk felci vakalarında artış gözleniyor. Husiler, "nüfusun azaltılmasını amaçlayan küresel bir komplo, yatırım ve ticari amaçlı bir Yahudi fikri" olduğunu savundukları aşı kampanyalarına karşı çıkıyor.

Husi yanlısı birçok sosyal medya hesabı da aşı karşıtlığı yapılan kampanyaya destek veriyor.

Ülkede çocuk felci vakaları, daha çok Husilerin kontrolündeki Sana, Zemar, Hudeyde, Sada, İbb, Hacce, El-Beyda ve Amran'da yoğun görülüyor.

- Hükümet: Vakaların yayılmasından Husiler sorumlu

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ), Twitter hesabından 19 Mart'ta yapılan açıklamada, yıllardır çatışmalara sahne olan ülkede, kızamık ve çocuk felci vakalarının yayıldığı belirtildi.

Kızamığa yakalanan çocukların yüzde 80'inden fazlasının aşısız olduğu aktarılan açıklamada, Yemen'de aşının zaruri bir ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Yemen Sağlık Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "Çocuk felci, Yemen'de uzun süre çözülemeyen sağlık sorunlarından biri olarak öne çıkıyordu. Bakanlık, 2006 yılında çocuk felci hastalığının bittiğini duyurmuştu ancak devam eden çatışmalar gölgesindeki göç dalgaları sebebiyle aşı olmayan ciddi bir çocuk kesimi oluştu." denildi.

Çocuklara uygulanması gereken aşıların başında çocuk felci, difteri, kızamık, Hepatit B aşılarının geldiği vurgulanan açıklamada, bahsi geçen aşıların yaptırılmaması durumunda çocukların kronik hastalıklar dahil tehlikeli bazı rahatsızlıklar geçirebileceğine işaret edildi.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik de yaptığı açıklamada, "Çocuk felci salgınının 2006'da tamamen ortadan kalktıktan sonra yeniden baş göstermesinin Husilerin davranışının ve bölgelerinde aşılama kampanyaları yürütmeyi reddetmelerinin doğrudan bir sonucudur." ifadelerine yer verdi.

Yemen hükümetinden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Husilerin kontrolü altındaki bölgelerde aşı ekiplerinin çalışma yapmasının engellediği ve bu nedenle çocuk felcinin yeniden canlandığı aktarılarak, söz konusu hastalıkların patlak vermesindeki sorumluluğun tamamen Husilerde olduğu savunuldu.

Hükümet, Birleşmiş Milletler ve ilgili kuruluşlara, aşılama çalışmaları ve sağlık ekiplerinin görevlerini yerine getirmelerine izin vermeleri için Husilere ciddi baskı yapılması çağrısında bulundu.

- Husiler: Aşılar Yahudi fikridir

Öte yandan Husilere bağlı, "Gelişen Sağlığımız" ve "Gelişimsel Beyan" adlı iki sağlık kuruluşu, başkent Sana'da "Aşıların insanlığa tehlikesi" başlıklı bir konferans düzenledi.

Husilerin sözde Başbakanı Abdulaziz bin Habtur'un da katıldığı konferansta, Husilerde "Sağlık Bakanı" olarak görev yapan Taha Mutevekkil, aşılamanın kesinlikle zorunlu olmadığını vurgulayarak, sorumluluğunun üstlenilmesi şartıyla yapılabileceğini söyledi.

Husilere bağlı Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Üyesi ve sağlık araştırmacısı Selim es-Seyyani de buradaki konuşmasında, "Aşılar ve kimyasal tıp da dahil olmak üzere modern tıp, bir Yahudi fikridir. Amacı da yatırım, ticaret ve insanları agresif bir şekilde hedeflemektir." ifadelerini kullandı.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi ve 4,3 milyon kişi yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Başkanı Christos Christou da Yemen'in kuzeyinde yer alan Husilerin kontrolündeki Hacce kentinde, kızamık salgınının yayıldığını, aşı çalışmalarının genişletilmesi çağrısında bulunmuştu.

Husilerin kontrolündeki bölgelerde, Husilerin sağlık yetkilerinin açıklamasına göre, 2021'den bu yana, 827 çocuk felci vakası görüldü.

Manşetler

DUYURU-4