'İnternette satılan ilaçların yarısı sahte!'

Tüm dünyada hızla artan sahte ilaç pazarı internette virüs gibi yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, internetten satılan ilaçların en az yüzde 50’si sahte. Bu tür ilaçların satışından yaklaşık 58 milyar euro gelir elde ediliyor.

İnternette büyük sağlık oyunu...Çeşitli internet sitelerinden türlü türlü ilaç satışı yapan sahte firmalar ilaç pazarının yüzde 10'unu ele geçirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, internetten satılan ilaçların en az yüzde 50’si sahte. İnterpol bunun için 100 ülkeyi kapsayan bir operasyon başlattı.

10 MİLYON SAHTE İLAÇ YAKALANDI

Sahte ilaca savaş açan İnterpol 100'den fazla ülkenin katılımıyla ‘Operasyon Pangea VI’ adlı bir proje hayata geçirdi. Projenin amacı insanların sağlığını tehdit eden bu ilaçlara karşı mücadele etmek. İnternet üzerinden sahte ilaç satan şirketlere ve şahıslara yönelik düzenlenen operasyonlarda 58 kişi tutuklanırken, piyasa değeri 41 milyon dolar olan, 10 milyona yakın illegal ilaç ele geçirildi.

CİROSU 58 MİLYAR EURO!

Tüm dünyada sahte ilaç pazarı uyuşturucu kaçakçılığıyla yarışmaya başladı. Pazarın 58 milyar euro satış geliri elde ettiği belirtilirken, sahte oranının yüzde 10'u bulduğu ortaya çıktı.

NERELERDE YÜKSEK?

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, kontrollerin sıkı olduğu gelişmiş ülkelerde sahte ilaç satışı düşük, ilaç piyasasının yüzde 1’ine tekabül ediyor. Ancak Güney Amerika, Asya ve özellikle Afrika gibi bölgelerde sahte ilaçlar piyasanın yüzde 20, yüzde 30’unu oluşturuyor.

ECZACILAR NE DİYOR?

Eczacılar internetten alınan ilaçların tehlikelerine dikkat çekerken, şu uyarılarda bulunuyor: “Bazı insanlar ilaçlarını internetten almayı tercih ediyor, çünkü sorunlarını eczacıya konuşmaya cesaret edemiyor. Oysa internetten aldığı ilaçların kalite ve güvenliği açısından hiçbir garantisi yok.”

Euronews

Manşetler

DUYURU-4