"İnternete bağımlı olduk, bireyselleşiyoruz"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, internetin yaygınlaşmasıyla toplumun bireyselleştiğini belirtti.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal, internetin yaygınlaşmasıyla toplumun bireyselleştiğini belirtti. Prof. Dr. Başal, "İnternete bağımlı olduk ve bireyselleşiyoruz. Çocuklarımızı toplumsallaşmaları için, özellikle çocuk parklarına götürüp, grup oyunları kurmalarını, birlikte oynamalarını sağlamalıyız." dedi.

UÜ Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitimi Anabilim Dalı ve Uluslararası Oyuncak Derneği işbirliğinde 'Dünya Oyuncak Kongresi' gerçekleştirildi. Kongrenin başkanlığını yapan Prof. Dr. Handan Asude Başal, oyuncakların hem eğitsel hem de sağlık anlamında düşünülerek alınması gerektiğini kaydetti.

Çocuğun yaş ve gelişim özellikleri bilinerek oyuncak alınmasını tavsiye eden Başal, ticari anlamda çocukların eğitimi çok düşünülmeden oyuncak üretildiğini dile getirdi. Çocukları daha çok şiddete yönlendiren, onların algılamasında biraz zorluk oluşturan oyuncaklardan kaçınılmasını isteyen Başal, "Sadece oyuncaklar değil çizgi filmler, kitaplar, resimler de çocuklarımızın kendi yaşamlarına son vermesine bile neden olabilir. Dolayısıyla program yapımcıları, medyadaki otoriteler aslında bu tür yayınları yaparlarken psikologlardan, pedagoglardan yardım almaları gerekiyor. Çünkü çocuklar çok fazla kitle iletişim araçlarından etkileniyorlar." ifadelerine yer verdi.

Eskiden bahçelerde grup oyunları oynayan çocukların şimdi internete bağımlı olduğunu ve bireyselleştiğini kaydeden Başal, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplumsallaşmaları için anne ve babalar çocuklarını, çocuk parklarına götürüp grup oyunları kurmalarını, birlikte oynamalarını sağlamalı. Böylece onların sosyalleşmelerini sağlamış oluruz."

ITRA Başkanı Dr. Cleo Gougoulis ise çocukların ailesiyle olan iletişiminin çok önemli olduğunun altını çizdi. Gougoulis, "Aileler çocuklarına oyun için vakit ayırmalı. Daha sonra çocuklarının oynadığı oyunlarla ilgili farkındalık sahibi olmaları gerekiyor. Kendi başına arkadaşlarıyla ve toplum içerisinde oynama imkanına sahip olurlarsa, daha kişilikli, insan ilişkilerinde daha başarılı bireyler yetiştirmiş oluruz." sözlerine yer verdi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ