"İngiltere'ye yönelik acil bir tehdit yok"

İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond: "Bizim öncelikli endişemiz, salgının olduğu bölgedeki İngiliz vatandaşlarının karşı karşıya kaldığı potansiyel risk"

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Afrika'da yayılan ölümcül Ebola virüsünün İngiltere'yi henüz doğrudan etkilemediğini düşündüklerini söyledi.

Hammond, ölümcül virüsle ilgili hükümetin acil kabine toplantısına (Cobra) başkanlık etmesinin ardından, Ada basınına açıklamalarda bulundu. İngiliz bakan, toplantıda diğer hükümet yetkilileriyle birlikte, salgının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilmek için İngiltere'nin ne gibi önlemler alabileceğinin yanı sıra, Batı Afrika'daki herhangi bir İngiliz vatandaşının virüse yakalanması halinde ne tür tedbirlerin alınması gerektiğini görüştüklerini belirtti.

Philip Hammond, Ebola virüsünün şu anda İngiltere'yi doğrudan etkilemediğini düşündüklerini belirterek, "İngiltere için tehdit oluşturan ve ülke açısından asıl sorun, Afrika'da virüsü kapan herhangi bir kişinin burada hastalanma olasılığı" dedi.

Hammond, "Sorun virüsün İngiltere'de yayılması değil. Çünkü bizim enfeksiyonun kontrolü prosedürümüzde daha farklı standartlarımız var açıkçası. İngiltere'ye yönelik acil bir tehdit yok. Bizim öncelikli endişemiz, salgının olduğu bölgedeki İngiliz vatandaşlarının karşı karşıya kaldığı potansiyel risk. Biz her zaman İngiltere'nin güvenlik ve toplum sağlığına yönelik tehditleri göz önüne alıyoruz. Bu sorunla başetmenin şimdiki en uygun yolu, bilimsel delilleri ve tavsiyeleri dinlemek" şeklinde konuştu.

Hammond'ın başkanlık ettiği Cobra toplantısında yer alan ülkenin Sağlık Bakanı Jeremy Hunt da, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) tecrübeli çalışanlarla dolu olduğunu, bu nedenle de hastalığın İngiltere'de hızla yayılma riskinin düşük olduğunu dile getirdi .

İngiltere Toplum Sağlığı (PHE) Küresel Sağlık Direktörü Dr Brian McCloskey, Cobra toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Ebola salgınının görüldüğü bölgeye seyahat eden ve çalışan İngiliz vatandaşlarının salgına yakalanma riskinin düşük olduğunu belirtirken, doktorların ise tedbirli olması gerektiğini kaydetmişti. McCloskey, "Batı Afrika'daki durumla ilgili İngiliz sağlık çalışanlarını uyardık. Salgının görüldüğü alanları ziyaret edenlerin açıklanamayan rahatsızlıklarına karşı tedbirli olmalarını istedik" ifadelerini kullanmıştı.

Şubat ayından bu yana ölümcül virüsle boğuşan Gine, Sierra Leone, Nijerya ve Liberya'da 670'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Ebola virüsünün yol açtığı viral hemorajik ateş, ani ateş, bulantı, yoğun halsizlik, kas, boğaz ve baş ağrısıyla kendini gösteriyor. Bu belirtileri kusma, ishal, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve bazı vakalarda da iç ve dış kanamalar takip ediyor. Temas yoluyla bulaşan ve ölüm oranı yüzde 90'u bulan hastalık için herhangi bir tedavi yöntemi veya aşı bulunmuyor.

Manşetler

DUYURU-4