İngiltere Başbakanı, reform yapılmadan sağlık sistemine ek finansman sağlanmayacağını bildirdi

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ulusal Sağlık Sistemi'nin (NHS) ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu, ancak "reform yapılmadan ek finansman sağlanmayacağını" bildirdi.

Starmer, ülkedeki sağlık sisteminin mevcut durumuna ilişkin dün Lord Darzi tarafından yayımlanan raporun ardından, The King's Fund Vakfı'nın Londra'daki yıllık konferansında konuştu.

Başbakan Starmer, sağlık sistemindeki sorunların üstesinden gelmenin uzun zaman alacağını söyledi.

Önceki Muhafazakar Parti hükümetinin, NHS'ye büyük zarar verdiğini ve hasarın tam boyutunu da bilmediklerini anlatan Starmer, raporda yer alan "geçen yıl 100 binden fazla bebeğin acil servislerde 6 saatten fazla bekletilmesinin şok edici olduğunu" vurguladı.

Tüm hastaların yaklaşık yüzde 10'unun tedavi için 12 saat veya daha fazla beklemek zorunda kaldığını ve bunun da binlerce önlenebilir ölümle ilişkilendirildiğini dile getiren Starmer, "Bu yıkıcı, yürek parçalayıcı ve çileden çıkarıcı bir durum." dedi.

Starmer, ayrıca, 345 bin kişinin ruh sağlığı desteği için 1 yıldan fazla beklediğini ifade etti.

- "Reform yapılmadan daha fazla para yok"

Başbakan Starmer, sağlık sisteminde reform yapılması gerektiğini ve geleceğe uygun NHS inşa etmeyi hedeflediğini vurgulayarak,10 yıllık reform planının gelecek ilkbaharda açıklanacağını söyledi.

Starmer, "Reform sadece daha fazla para koymak anlamına gelmiyor. Elbette, zor mali koşullarda bile İşçi Partisi hükümeti her zaman NHS'ye ihtiyaç duyulan yatırımı yapacaktır, ancak muslukları açmadan önce tesisatı tamir etmeliyiz. Bu yüzden, reform yapılmadan daha fazla para yok." dedi.

Hastalıkların önlenmesi ihtiyacına değinen Starmer, "Bazı önleme tedbirlerinin tartışmalı olacağını biliyorum ancak muhalefet karşısında bile cesur olmaya hazırım." diye konuştu.

Cerrah ve eski İşçi Partili Bakan Lord Ara Darzi tarafından kaleme alınan söz konusu rapor, NHS'nin kritik durumda olduğuna işaret ederek, hastanelerde muayene için artan bekleme süreleri, acil servislerdeki gecikmeler ve kanser tedavilerindeki sorunlara dikkati çekti.

Manşetler

DUYURU-3