İngiliz hastaneleri yurtdışına açılıyor

İngiltere hükümeti gözde İngiliz devlet hastanelerini yurtdışında şube açmaya davet ediyor.

Proje kapsamında hastaneleri yabancı hükümetlerle iletişime geçirecek bir ajans kurulacak ve birçok ülkede Great Ormond Street gibi ünlü İngiliz hastanelerinin şubeleri açılacak.

Bu şubeler de İngilizler tarafından yönetilecek.

Plana göre yurtdışında açılacak hastaneler için gerekli sermaye projeye dahil olan hastanelerin özel hizmetlerden elde ettikleri gelirden kesilecek.

Ancak bu yeni şubelerin kârları doğrudan İngiliz ulusal sağlık sistemi NHS'e aktarılacak.

İlk olarak İşçi Partisi iktidardayken gündeme gelen proje, İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından bu eylül ayında hayata geçirilecek.

Projeye yerel hastaneler değil tüm dünyada tanınan Royal Marsden, Great Ormond Street, Guy's ve St Thomas gibi hastaneler dahil olacak.

Bu projeye benzer girişimler İngiltere'de daha önce de yapılmıştı. Mesela 2007 yılında Londra Moorfields Göz Hastanesi, Dubai'de aynı isimli bir şube açmıştı.

2010 yılında İşçi Partisi Sağlık Bakanı Andy Burnham, NHS Global'ı kurduğunda İngiliz sağlık sisteminin uluslararası pazardan olabildiğince kâr etmesini hedefliyordu.

Şu anki Sağlık Bakanı Andrew Lansley'e yakın bir kaynak, son proje kapsamında yapılacak her türlü yatırımın devlet ödeneklerinden değil, hastanlerin özel gelirlerinden karşılanacağını belirtiyor.

Aynı kaynak, proje kapsamında elde edilecek gelirlerin ise hastanelerin kasalarına değil İngiliz sağlık sistemine gideceğini söylüyor.

Sağlık Müsteşarı Anne Milton ''Bu NHS hastaları için iyi bir haber. Yerel hastanelerde daha iyi hizmet alacaklar'' diyor.

Moorfields hastanesi yöneticisi Chris Canning, vergi gelirlerinin kesinlikle Dubai şubelerine yapılan yatırımda kullanılmadığını ve Dubai'deki bu şubenin üç yıldır kâr etmekte olduğunu söyledi.

NHS Genel Müdür Yardımcısı David Stout BBC'ye yaptığı açıklamada ''Bu NHS'in hizmetlerini İngilizlerden esirgemek değil, sağlık sistemimizin sahip olduğu iyi ünü uluslararası pazarda kâra dönüştürmek'' dedi.

Ticarileşme eleştirisi

Bazı hasta hakları savunucuları ise bu yeni projenin sağlık sistemindeki krizi gizlemek için yapılmış bir şaşırtma eylemi olduğunu düşünüyor.

Hastalar Birliği sözcüsü Michael Watson ''Bir devlet hastanesinin tek amacı halka, vergi ödeyenlere hizmet vermek olmalı. Bu hastanelerin kâr amaçlı iş yapmaya başlayacak olması bizi endişelendiriyor çünkü bu hastaneler ticarileştiği anda öncelikleri değişecek. İngiltere'deki hastalara odaklanmak yerine yurtdışındaki şubelere hizmet vermeye yoğunlaşacaklar'' diyor.

Bu projeyi iktidarda olduğu sırada İşçi Partisi yaratmıştı ancak şu anda gölge Sağlık Bakanı olan İşçi Partili Jamie Reed koalisyonun planlarını eleştiriyor.

Reed eleştirilerini şöyle sıralıyor: ''Çalışanlar işlerini kaybederken ve hastanelerde bekleme süreleri giderek uzarken hükümetin önceliği sağlık sistemimizde yarattığı kaosu sona erdirmek olmalıdır. David Cameron yönetiminde NHS'in adım adım ticarileştiğini gördük. Cameron bir an önce kendine gelmeli ve karlar yerine hastalara odaklanmaya başlamalı.''
 

Manşetler