İmplant Tedavisinde Süreç

Dişlerimiz çeşitli nedenlerle dökülebilir ve diş eksikliğinin gerek estetik gerekse de sindirim sistemimizde neden olacağı olumsuzlukların engellenmesi adına diş hekimliği bir arayış içerisine girmiştir.

 

Ağzımızda eksik dişlerin yerine vücut dokularıyla uyum sağlayabilen “yapay” dişlerin yerleştirilmesi, gelişen teknolojinin diş hekimliğine getirdiği önemli tedavi tekniklerinden biri olan implant tedavisi ile mümkündür.

 

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen ve bu yönüyle toplum arasında kabul görenin aksine hastanın herhangi bir acı hissetmesini tümüyle engelleyen implant tedavisinde implant çene kemiğine yerleştirilmesi adede de bağlı olarak ortalama 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

İmplant yerleştirme işleminden önce elbette ön hazırlık yapılır ve bu ön hazırlık sürecinde hastanın çene bölgesinin implanta radyografik uygunluğu ve genel sağlık durumu kontrol edilir.

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinden sonra hastanın kemik yapısına da bağlı olarak implantın çene kemiğiyle bütünleşerek yapay bir diş kökü haline gelmesi adına ortalama 2 - 3 aylık bir sürenin geçmesi beklenir.

İmplant çene kemiğiyle bütünleştiğinde ise yapay diş kökünün üzerine metal bir başlık takılarak porselen kuron yerleştirilir. İmplantın yapısında bulunan titanyum ve alaşımları, vücut dokularıyla tümüyle uyumlu olduğu için doğru bakım sağlandığı takdirde uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

 

İmplant Tedavisi Sonrası Beslenme

Her ne kadar lokal anestezi altında gerçekleşmesi ile hastanın operasyon esnasında herhangi bir acı hissetmemesi sağlansa da, implant tedavisi cerrahi bir operasyondur ve bu operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken noktaların başında beslenme gelir.

İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinden sonra geçen 2 - 4 saatlik süreçte besin tüketiminden uzak durulması gerekirken, 48 saatlik süreçte ise dişte hassasiyet oluşturabilecek sıcak - soğuk - sert besinlerin tüketilmemesi gerekir.

İmplantın çene kemiğiyle bütünleşmesine kadar geçen 2 - 3 aylık süre içerisinde kabuklu ve sert yiyeceklerden uzak durulması, tedavinin başarısı üzerinde doğrudan etki sahibi olacağından dolayı önemli bir detaydır.

 

İmplant Sonrası Ağrı

Toplum arasında yıllardan beri süregelen yaygın bir kabul implant tedavisinin oldukça zor ve ağrılı bir işlem olduğu yönündedir ve fakat realite bunun tam tersini gösterir. İlk etapta lokal anestezi altında gerçekleştirilen implant yerleştirme işlemi, herhangi bir acıya neden olmazken; implantın çene kemiğiyle bütünleşme sürecinin ilk 48 saatinde hastanın ağrı hissetmemesi adına ilaç tedavisi uygulanır.

Beslenme ve bakım süreçlerinde hassasiyet gösterildi ve diş hekiminin önerdiği ağrı kesiciler kullanıldığı takdirde implant sonrasında ağrı minimize edilerek süreç hasta için bütünüyle sorunsuz bir hale getirilebilir.

Kaynak : https://www.peridentklinik.com/

Manşetler

DUYURU-4