İlk kez grup halinde böbrek nakli yapıldı!

Türk tıbbı, bir ilke daha imza attı. İki böbreği de iflas etmiş 8 Kırgız hastaya Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde art arda böbrek nakli yapıldı. Böylece hem Türk, hem Kırgız tarihinde ilk kez grup halinde nakil gerçekleşmiş oldu.

Özellikle Türkmen ve Suriyelilere yaptığı yardımlarla 'şefkat yuvası' olarak anılan Türkiye, bu kez kapılarını ameliyattan başka şansı kalmamış Kırgız diyaliz hastalarına açtı. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi'nde 8 Kırgız böbrek nakliyle hayat buldu. Yıllardır süren diyalizle yaşam nöbetine Türkiye'nin yardımlarıyla son vererek yeni bir başlangıç yapan hastalar, "Birçok ülke bize kapılarını kapatırken Osmanlının torunları Türk devleti bizlere ikinci kez hayat verdi. Türk milletine minnettarız" dedi.

İMKÂNLAR SEFERBER 

Türkiye'de kamu hastanesi olarak ilk böbrek naklinin gerçekleştirildiği aynı zamanda da tüm nakillerin yapıldığı tek hastane olan Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi nakilleri seriye bağladı. Art arda 8 nakil yapan hastane yakın zamanda 15 Kırgız hastaya daha böbrek nakli yapmaya hazırlanıyor. Önemli bir operasyona imza atan Dr. Şener Yıldız, söz konusu nakilleri SABAH Ankara'ya anlattı. Yıldız, "15-20 yıldır nakil bekleyen bu hastalar için devletimiz tüm imkânları seferber etti. Ülkemizin sağlık alanında yaptığı anlaşmalar kapsamında iki böbrekleri de çalışmayan Kırgız hastalar başvuru yaptı. 1,5 aylık tetkiklerin ardından ameliyata aldık. Vericilerin de Kırgız olduğu 8 hasta, başarılı operasyonlarla kurtarıldı. Devletimiz sağlık bakanlığımız aracılığıyla bu insanların yeme, içme, konaklama ve sağlık giderlerini karşıladı" diye konuştu.

"BİZİ UNUTMAMIŞ" 

Nakillerle hayata tutunan 8 hastanın en yaşlısı Saymaş Alkanova (53), "Ben ilk kez Türkiye'ye geliyorum ve bu ameliyatla anladım ki Osmanlının torunları bizi unutmamış" diye konuştu. Her fırsatta Türkiye'nin çok şefkatli olduğunu ifade eden Alkanova, "Bir ülke düşünün ki sizi ülkenizden getiriyor, yılarca hayaliniz olan ameliyatı saatler içerisinde yaptırıyor. 6 yıldır diyaliz hastasıydı, ne koştum, ne yoruldum yatağa bağlı yaşadım yıllarca ama artık hayat başladı. Bu ameliyat bize ikinci bir vatan kazandırdı. Kızımı bir Türk'le evlendirmeye karar verdim, çünkü Türk insanı vefalı, atalarının mirası olan bizlere kucak açıp, sağlık verdi. Biz 8 kişilik bir grup olarak geldik, bu 8 insanı bir kişi değil bir millet, Türk milleti yaşama kavuşturdu. Büyük Türk devletine minnettarız" diye konuştu.

"ARTIK BEBEK SAHİBİ OLABİLİRİM"

Nakiller içinde yaşı en küçük olan Urmatay Nişanova (23) "Yeni evliyim ama hastalığım nedeniyle bebek sahibi olamıyordum, Türkiye evlat hayalimi gerçek kıldı, artık bebeğim olabilir. Kazancımız 150 dolar diyaliz ücreti 300 dolar dolayısıyla ne yaşadık ne öldük. Hasret kaldığım yaşama beni kavuşturan Türkiye'ye minnet borçluyum. Tedaviden dolayı suya hasret kalmıştım şimdi kana kana içeceğim, tarifsiz mutluluğumuzun adı olan ve bizi yaşama ve ailemize kavuşturan Türk devleti ve yöneticilerine sonsuz teşekkür" dedi.

TEŞEKKÜR MEKTUBU

Ameliyatın andından gözlerini açan 8 hasta ülkemize, yöneticilerine, doktor ve insanlarına teşekkür içeren mektuplar kaleme aldı.

Manşetler

DUYURU-4