İlgisiyle şizofreni oğlunu mühendis yaptı!

"Oğlum şizofreni ve çaresi yok" deyip umutsuzca beklememiş Aysel Doğan. 18 yaşındaki oğlunun rahatsızlığını öğrendiği gün, "Bu kalıtsal bir hastalık ama nasıl üstesinden gelirim?" diye düşünmüş.

"Oğlum şizofreni ve çaresi yok" deyip umutsuzca beklememiş Aysel Doğan. 18 yaşındaki oğlunun rahatsızlığını öğrendiği gün, "Bu kalıtsal bir hastalık ama nasıl üstesinden gelirim?" diye düşünmüş.

Yaşadığı zor günlerden yola çıkarak Dünya Şizofreni Derneğini kurmuş. Bir de yaşadıklarını "Acılarım, Oğullarım ve Şizofreni" isimli kitapta anlatmış. Dört erkek evladı olan Doğan, iki çocuğunu yıllar önce kaybetmiş. İki evlat acısı yaşadıktan sonra, üçüncü oğlunun da şizofreni hastasını öğrenince acıları katmerlenmiş. "iki evladımı kara toprağa vermiştim, üçüncü evladım yanımdaydı ama benden çok uzakta duruyor, ona bir türlü ulaşamıyordum" diyor Doğan. Bu hastalığı yenmeyi kafasına koyan acılı anne, oğluna sürekli cesaret vererek sabretmesi gerektiğini tembihlemiş. Doğan yaşadıklarını ise şöyle özetliyor: "Bazen Eyüp Peygamber aklıma gelirdi. Hz. Eyüp yedi yıl hastalığına sabretmiş, peygamberlik mertebesine ulaşmış. 'Allah'ım oğluma da Eyüp Peygamberin sabrını nasip et, dayanma gücü ver, ızdırabı çok yardım et' diye gece gündüz dua ediyordum." Aysel Doğan'ın oğlu Serdar Doğan ise şimdi 43 yaşında ve bu yıl Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nde okumaya başlayacak.

Doğan, başkalarına da ümit aşılamak için gönüllü olarak açtığı Dünya Şizofreni Derneği'nde diğer hastalara da kendi çocuğuymuş gibi davranıyor, hepsiyle tek tek ilgileniyor. Şizofreni hastalarına bu hastalığı yenmeleri için ilaçların dışında alternatif tedavi yöntemleri sunuyor. Mesela dernekte açtığı halı dokuma, saz, folklor kursu gibi etkinlikler hastaların motivasyonu için yapılan etkinlikler arasında. Kurslara katılan Serdar doğan, "İlaçlar kadar kurslar da bana etkili oldu. Bu işe başladığımda hastalığımı unutuyorum." diyor.

Şizofreni hastalığıyla mücadele edenlerden biri de Bülent Şahin. 30 yaşındaki Şahin'in rahatsızlığı lisedeyken ortaya çıkmış. Özel bir şirkette güvenlik görevlisi olarak çalışan Şahin, 15 yıldır tedavi görüyor. Tüm kazancını ailesine verdiğini kaydeden Şahin, aynı zamanda Dünya Şizofreni Derneği'nin folklor ekibinde. Bu folklor ekibi ise Hollanda ve Almanya'da sergilenen halka açık gösterilerde sağlıklı insanlarla yarışarak üçüncülük ödülüyle dönmüşler Türkiye'ye. Onlar, şizofreni hastalarının da normal insanlar gibi hayat sürdüğünü, aktivite ve uluslararası gösterilere katıldıklarını göstermeye çalışıyor. Ekip, bu yıl da düzenlenecek olan 'Türkiye-Hollanda 400. Dostluk Yıldönümü' nedeniyle ülkemizi temsil edecek ve halka açık alanlarda yeteneklerini sergileyecek. Aysel Doğan, "Amacım, bu insanların da elinden tutulduğu zaman, her işi başardıklarını göstermek, saldırgan olmadıklarını göstermek. Bu hastaları damgalamamaları gerektiğini göstermek ve Türkiye'nin adını oralarda duyurmak. Önce Allah'a, sonra bu çocuklara güvendim ve yola çıktım." ifadelerini kullanıyor.

Ancak Aysel Hanım, buralarda temsil edilebilmek için sponsor bulunamamasından yakınıyor. Doğan, şizofreni hastalarının hem yalnız kalmaması hem de ailelerinin ümitsizliğe sevk olmaması için rehabilitasyon merkezleri ve bakım evlerinin artırılmasını istiyor.

Manşetler

DUYURU-4