İleri yaşta gebelik risk taşıyor

Gebelik için en uygun dönemin 20-30 yaş aralığı olduğu; 35 yaşından sonra hamilelik halinde anne ve bebek sağlığının riske girebildiği belirtildi.

Gebelik için en uygun dönemin 20-30 yaş aralığı olduğu; 35 yaşından sonra hamilelik halinde anne ve bebek sağlığının riske girebildiği belirtildi.

Memorial Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nesrin Fener, yaptığı yazılı açıklamada, anne olma yaşının giderek yükseldiğine dikkat çekerek, ileri yaşta hamileliğin yakın takip gerektirdiğini ifade etti.

Gebelik için en uygun dönemin 20-30 yaş arası olduğunu vurgulayan Fener, bunun psikolojik ve fizyolojik olarak en uygun zaman olduğunu belirtti. Fener, 30 yaş ve sonrası planlanan hamileliklerde, anne adayının düzenli takibinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, 35 yaşın üzerindeki adayların "ileri anne yaşı" olarak tanımlandığını kaydetti.

Bu dönemdeki anne adaylarının riskli gebelik olarak ele alındığını belirten Fener, gebelik boyunca vücuttaki tüm sistemlerin etkilendiğini ve vücutta pek çok değişiklik meydana geldiğini ifade etti. Sağlıklı bir kişide bu değişikliklerin kolayca tolere edilebildiğini ancak anne adayında gebelikten önce hipertansiyon, kalp ya da şeker gibi hastalıklar halinde riskin daha da artığına dikkati çekti.

İlerleyen yaş döneminde dış gebeliğin önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Fener, şunları kaydetti:

"Erken doğum veya düşük, bebekte gelişme geriliği ya da iri bebek, annede gebelik sırasında hipertansiyon ve gebeliğe bağlı şeker hastalığı, anne ölüm riski, kanama, plasenta yerleşim anomalileri, plasenta yetmezliği ve sezaryenle doğum da diğer faktörlerdir. 

Bu süreçler, doktor kontrolünde ve bilinçli bir şekilde yönetilirse hamilelik dönemini rahat geçirmek ve sağlıklı bebekler dünyaya getirmek mümkündür."

-"Çoğul gebelikler riski artıyor"

Fener, yaşla birlikte doğal yollarla gebe kalma oranı azaldığı için yardımcı üreme yöntemlerine başvurulabildiğini de anımsatarak, bu yöntemlerin bazı durumlarda çoğul gebelik oranını artırdığını belirtti. Buna bağlı olarak erken bebek doğumların, bebeğin yenidoğana yoğun bakıma yatma ihtimali, bebek kayıpları ve hastalıkları da artırabildiğini altını çizen Fener, gebelikte düzenli hekim takibinin ihmal edilmemesi gerektiği vurgulandı.

Fener, planlı gebeliklerin sağlık açısından önemli olduğunu ifade ederek, bu şekilde gebelik öncesi dönemde gerekli kontrollerin, testlerin ve ilaç takviyelerinin yapılabildiğini, zararlı alışkanlıkların bırakılabildiğini kaydetti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ