İlave ücret’ alanların yasal sorumluluğu açıktır

Türk Tabipler Birliği, “Sağlıktaki her türlü 'tarife'nin, 'fatura'nın, 'borç senedi'nin, 'ilave ücret'in sorumlusu siyasi iktidardır” dedi.

Herşeyin sorumlusu siyasi iktidar!

Son günlerde gündemde olan “Sağlıkta gece tarifesi” haberleri üzerine Türk Tabipleri Birliği’nden açıklama yapıldı. TTB'nin yazılı açıklamasında, özel hastanelerde sigortalı hastalardan alınan “ilave ücret”in gündüz ve gece farklı miktarlarda tahsil edilmesi de, SGK tarafından belirlenen üst sınırın üzerinde “ilave ücret” tahsilatının da yasak olduğunun altı çizilirken, “Gerçekten de vatandaşların yoğun şikayetlerine neden olan 'ilave ücret' uygulamasının, sadece haberde belirtildiği gibi gece ve gündüz farklı tahsil edilmesiyle değil, bir bütün olarak tartışılması ve değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.

-“İLAVE ÜCRET”İN KRONOLOJİSİ-

Yaptığı açıklamada TTB, “ilave ücret”in bir kronolojisini de çıkardı. Buna göre, Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumları SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur geçmiş yıllarda da anlaşmalı özel sağlık kurumlarından sigortalı hak sahipleri için hizmet satın almaktaydı ve özel sağlık kurumlarına müracaat eden sigortalı hastalar hiçbir ücret ödemediklerini vurgulanırken, “Özel hastanelerin, kendilerine müracaat eden sigortalı hastalardan para tahsilatı AKP iktidarı döneminde başlamıştır. Aslında bu konuda hiçbir yasal dayanak olmadığı halde sözleşmelere konulan '(Sözleşmeli) Merkez,  hastanın veya hasta yakınlarının yazılı onayı alınmadan herhangi bir gerekçe ileri sürerek (dernek, vakıf vb. kuruluşlar için istenecek bağışlar dahil) ilave ücret ödenmesi talebinde bulunamaz.' ibaresiyle durum meşrulaştırmaya çalışılmış; yani, vatandaşların ücretsiz olarak alabilecekleri hizmetlere 'gönüllü' olarak para ödedikleri varsayılmıştır” denildi.

-“FARK ÜCRETİ AKP ELİYLE YASALAŞTI”-

Açıklamada, AKP Hükümeti’nin, topluma “Sosyal Güvenlikte Büyük Devrim” olarak lanse ettiği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu 31 Mayıs 2006'da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiş ve 16 Haziran 2006 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yasalaştığını hatırlatırken, “5510 sayılı Kanun’un 73/4 maddesinde; ister özel ister kamu olsun sözleşmeli sağlık kurumlarının, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden sadece 'otelcilik hizmetleri' ve 'öğretim üyesi tarafından sağlanan sağlık hizmetleri' için 'fark ücreti' talep edebileceği düzenlenmiştir. SSGSS Kanunu’nda yürürlük tarihi 1 Ocak 2007 olarak öngörülmüş; ancak Anayasa Mahkemesi’nin Kanun’la ilgili verdiği iptal kararı sonrasında yapılan ertelemelerle Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ekim 2008’de  yürürlüğe girmiştir” ifadelerine yer verildi.

-“ÖZEL HASTANELERİN SİGORTALI HASTALARDAN ÜCRET TALEP ETMESİNİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR”-

AKP Hükümeti tarafından “SSGSS Kanunu ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” hazırlanmış ve TBMM’ye sevk edildiğini belirtilen TTB açıklamasında şu görüşlere yer verildi:
"Tasarı’da, 5510 sayılı Kanun’da yer alan 'Sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden … otelcilik hizmetleri ile öğretim üyesi tarafından sağlanan sağlık hizmetleri dışında herhangi bir fark ödemesi talep edemez.' şeklindeki hüküm özel hastaneler lehine kaldırılmış; böylece özel hastanelerin sigortalı hastalardan para talep etmesinin önü açılmıştır. Söz konusu Tasarı’da; özel hastanelerin, sigortalılara verdikleri her türlü tıbbi hizmet karşılığında 'Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin' yüzde 20’sine kadar ücret talep edebileceği öngörülmüştür. Tasarı, TBMM’nin ilgili Komisyonları’ndan bu şekilde geçerek Genel Kurul’a gelmiştir. Ancak yüzde 20’lik üst sınır bazı AKP milletvekilleri tarafından yeterli görülmemiş ve Tasarı’nın TBMM Genel Kurul’undaki görüşmeleri sırasında verilen değişiklik önergesiyle beş kat arttırılarak, AKP milletvekillerinin oylarıyla yüzde 100’e çıkarılmıştır. Tasarı TBMM’de 17 Nisan 2008 tarihinde kabul edilmiş ve 8 Mayıs 2008 tarihli Resmi Gazete’de 5754 sayılı Kanun olarak yayınlanmıştır.”

-“‘İLAVE ÜCRET’ TAVANINI BELİRLEMEK İÇİN BAKANLAR KURULU YETKİLİ KILINDI”-

Açıklamada, 5754 sayılı Kanun’la değiştirilen SSGSS Kanunu’nda, özel hastanelerde yüzde 100’e kadar alınabilecek “ilave ücret”in tavanını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılındığına değinilirken, “5510 sayılı Kanun’un ilk halinde 73/4 maddesinde, “ilave ücret”lerle ilgili olarak 'Bu farkın alınabilmesi için, kişilerin fark ödemeyi kabul ettiğinin yazılı olarak belgelenmesi' şart koşulmuşken; 17 Nisan 2008’de yapılan değişiklikle bu hüküm de özel hastaneler yararına Kanun’dan çıkartılmıştır. 31 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen SSGSS Kanunu’nun aynı maddesinde 'belirlenen tavanın üzerinde fark alınması halinde, sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının sözleşmeleri bir yıl süreyle feshedilir' hükmüne yer verilmiştir. Bugün için 'ilave ücret' uygulamasıyla ilgili tek yaptırım denetlemelerde kurallara uymadıkları belirlenen özel hastanelere verilen para cezalarıdır ki yüzlerce özel sağlık kurumunda yapılan milyonlarca poliklinik hizmetinin denetlenmesi pratik olarak mümkün değildir” denildi.

-“‘İLAVE ÜCRET’ ALANLARIN YASAL SORUMLULUĞU AÇIKTIR”-

"İlave ücret uygulamasında piyasa ekonomisinin kuralları hâkim olmuştur ve ilave ücretin oranı pazar tarafından belirlenmekte ve bazı özel hastaneler tarafından SGK’nın üst sınırı dikkate alınmamaktadır" diyen TTB, “Her ne gerekçeyle olursa olsun, sigortalı hastalardan yasaların belirlediği üst sınırın üzerinde 'ilave ücret' alanların yasal sorumluluğu açıktır. Ancak, bu tür olayların siyasi sorumlusunun da açık olarak belli olması gerekmektedir. 'İlave ücret' uygulamasının: AKP’nin iktidara geldiği 2002 öncesinde, özel hastaneler, hizmet verdikleri sigortalı hastalardan hiçbir ücret talep ve tahsil edemezken; AKP iktidarı tarafından adım adım hayata geçirilen düzenlemelerle vatandaşların yaygın olarak mağduriyetlerine ve şikayetlerine neden olan bugünkü tablo ortaya çıkmıştır. Sağlıktaki her türlü 'tarife'nin, 'fatura'nın, 'borç senedi'nin, 'ilave ücret'in sorumlusu siyasi iktidardır” denildi.

Manşetler

DUYURU-3