İlaçta Türkiye'ye 'fiyat arttır' baskısı

İlaçta Türkiye etkisinin giderek artması üzerine ilaç firmaları, satış fiyatlarının daha yüksek olarak belirlenmesini talep etti.

HACER BOYACIOĞLU / Radikal
Son dönemde bir kez daha kalite ve bulunamayan ürünlerle gündeme gelen ilaç piyasasında Türkiye artık global bir sorun. Türkiye’deki fiyatları dikkate alarak, kendi fiyatlarını belirleyen ülke sayısı son 1 yılda hızla artarak 19’dan 29’a çıktı. Söz konusu ülkelerin başında Rusya, Güney Kore, Meksika, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Makedonya ve Irak bulunuyor. İlaç firmaları, Türkiye’nin fiyatlarının dünyadaki ilaç fiyatlarında da referans olarak dikkate alındığını belirterek, geçen aylarda ekonomi yönetimine, “Resmi fiyatlarımız daha yüksek olsun. Biz size ıskonto tutarlarını ayrı bir hesaptan aktaralım” önerisinde bulundu, ancak bu öneri de ekonomi yönetiminden geri döndü.


İlaç fiyatları belirlenirken, birçok ülke diğer ülkelerin fiyatlarından oluşan bir “referans fiyat sepetini” dikkate alıyor. İlaçta Türkiye etkisinin giderek artması üzerine, ilaç firmaları yeni bir öneriyle geldi. Firmalar, Türkiye’ye satış fiyatlarının daha yüksek olarak belirlenmesini talep ederken, “Biz yine ıskonto yapalım, bu ıskontoyu da ayrı bir hesaptan size aktaralım” önerisinde bulundu. Ancak söz konusu yöntem vergisel anlamda sorunlar oluşturabileceği belirtilerek; ekonomi yönetimi tarafından reddedildi.
Gelinen aşamada sağlık bürokrasisinin ilaçta yeni bir düzenleme yapılmasına sıcak baktığı ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere ekonomi yönetiminin böyle bir düzenlemeye karşı olduğu belirtiliyor. Kulislerde ise bazı ilaç firmalarının Babacan’ı atlayarak üst düzey görüşmeler yaptığı, bunun da ilaç firmaları ile ekonomi yönetimi arasındaki ilişkiyi gerdiği belirtiliyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ