Geçici karekod yapıştırılan ilaçların son kullanma tarihinin 2020 yılı olduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı’na TEİS’ten “Bu sorumsuzluktur” tepkisi geldi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “İlaç kutularının üzerinde iki miad olacak.
SAĞLIK Bakanlığı, geçici karekod yapıştırılan ilaçların son kullanma tarihlerinin 2020 yılı olduğunu açıkladı. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, “İlaçlar elimizde kalmayacağı için mutluyuz ama bu defa da ilaç kutularının üzerinde iki miad olacak. Sağlık Bakanlığı bu konuya dikkat etmeliydi” dedi.
Nurten Saydan Hürriyet’e yaptığı açıklamada, karekod uygulamasına geçilmesine rağmen, eczanelerde yüzde 50 oranında karekodsuz ilaç bulunduğunu belirterek, Bakanlığın bunun için bir düzenleme yaptığını belirtti. Saydan Hürriyet’e şunları söyledi:
İki ayrı son kullanma tarihi
“Karekodsuz ürünlerimize geçici karekod gönderdiler. Örneğin, elimizdeki ilacın son kullanma tarihi 2013’tü, ama gönderilen karekodların miadı 31 Aralık 2010’du. Bakanlığa bir yazı yazarak, bunun sorun olacağını eldeki ilaçların son kullanma tarihleri nedeniyle atılarak milli servetin heba olacağını anlattık. Sanal bir miad koyamayacaklarını bildirdik. Değişen bir şey olmayınca Danıştay’a dava açtık. Dava sonuçlanmadan Sağlık Bakanlığı yeni bir düzenleme yaptı. Bu kez son kullanma tarihi 2012-2013 olan ilaçlara miadı 2020 olan geçici karekodlar gönderdiler. Üstelik eczacının ‘asıl miada’ dikkat ederek vatandaşa satış yapması gerektiğini bildirdiler. İlaçlar elimizde kalmayacağı için mutluyuz, ama bu defa da ilaç kutularının üzerinde iki miad olacak. Sağlık Bakanlığı bu konuya dikkat etmeliydi. Her ilacın son kullanma tarihine göre geçici karekod uygulanmalıydı. Bu sorumsuzluktur.”
Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi
“Bilindiği üzere ilaç ambalajlarına 2 boyutlu barkod zorunluluğu getirilmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı ile birlikte konunun diğer paydaşları olan üreticiler, ilaç depoları ve eczaneler ile yapılan toplantılar sonucu uygulamanın 16 Mayıs 2010 tarihinden itibaren başlatılması kararı alınmıştır. Ürünlerin anılan tarihte karekodlu ve karekodsuz olarak piyasada bulunacağı söz konusu olduğundan geçiş süresi verilerek etiketleme yolu ile bütün ürünlerin karekodlu hale getirilmesi planlanmıştır. Etiketleme işlemleri Temmuz 2010 ayında sonlandırılmıştır. Etiketlenemeyen ürünler depolar tarafından iade alınmıştır. İlaç firmaları ve ecza depoları ile yapılan iki toplantıda iade edilen ürünler arasında ‘etiketi sökülmüş G2D’li ürünler’ bulunduğu ve ‘eczanelerin G2D’li ürünleri almak istemedikleri’ bilgisi edinilmiştir.
Konu incelendiğinde problemin ürünler üzerinde yer alan sanal son kullanma tarihi ile ilgili olduğu görülmüştür. Sanal tarih olarak belirlenen 31.12.2010 tarihi Bakanlığımızca sistemde gerekli değişiklik yapılarak 31.12.2020 olarak değiştirilmiştir. Uygulamanın amacı milli servet değerinde olan bu ürünlerin ziyan olmamasını temin etmektir. Ancak G2D’li ürünler üzerinde yer alan gerçek ‘son kullanma tarihlerinin’ eczacılarımız tarafından daha evvelce yapılageldiği şekli ile gözle kontrol edilmesi ve sistem tarafından onaylanan ‘son kullanma tarihi’ ile yetinilmemesi gerekmektedir.”