ÇAĞLAR AVCI
SGK bundan sonra aynı gruptaki ilaçların en düşüğünü ödeyecek. Doktor hangi ilacı yazarsa yazsın devlet kendi belirlediği ilacın fiyatını karşılayacak. Fiyatı yüksek ilaçlardan dolayı arada oluşacak fark vatandaşın cebinden çıkacak. İçinde hipertansiyon, kalp aritmisi, diyabet, kronik hepatit ve antibiyotiklerin de bulunduğu ilaç ödemeleri kısıtlanacak.
Vatandaşın 2005'ten itibaren ücretsiz ilaç konusunda elde ettiği haklar, tasarruf gerekçesiyle tek tek geri alınıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaptığı düzenleme ile bundan sonra aynı gruptaki ilaçların en düşüğünü ödeyecek. Fiyatı yüksek ilaçlardan dolayı arada oluşacak fiyat farkı vatandaşın cebinden çıkacak. İlk aşamada 1 Ekim'den itibaren 13 etken maddeli toplam 15 eşdeğer grubunda taban birim fiyat uygulamasına geçilecek. İçinde antibiyotik, mide koruyucu, hipertansiyon, kalp hastalıkları, kronik hepatit B, diyabet, ağrı kesici, kan pıhtılaşmasına yönelik ve solunum sistemi hastalıkları ile ilgili ilaç ödemeleri kısıtlanacak. Bu yolla bir yılda 500 milyon liraya yakın tasarruf gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Bütçede önemli bir harcama kalemi olarak görülen sağlık için ödeme kurumu SGK birbiri ardına yeni tedbirler alıyor. Fakat düzenleme vatandaşı mağdur ediyor. SGK'nın son çıkardığı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile ilaçta taban fiyat uygulaması kararı alındı. SGK taban fiyat uygulamasını 1 Ekim'den itibaren 15 eşdeğer grubunda 100'ün üzerinde ilaçta uygulayacağını açıkladı. SGK aynı etken maddeli ilaç gruplarında bir taban fiyat belirleyecek. Bu fiyat SGK'nın ödeme sınırı olacak. Firmalara 'ya belirlediğimiz fiyata inin ya da aradaki farkı ben ödemeyeceğim.' denecek. Aradaki fark vatandaştan alınacak. Doktor hangi ilacı yazarsa yazsın devlet, kendi belirlediği ilacın fiyatını ödeyecek. Örneğin en düşük fiyatı 7,74, en yükseği ise 12,56 olan 'amoksisilin-klavulanik asit' etkin maddesi içeren 1000 mg 10'lu antibiyotiklerde 5 liraya yakın fark oluşacak.
SGK, 1 Ekim'de kısmen başlatacağı uygulamayı diğer ilaçları da içine alacak şekilde genişletecek. Devlet daha önce sırasıyla en düşük fiyatın yüzde 23, yüzde 15 ve yüzde 10'u üzerine kadar ilaç ödemeleri yapıyordu.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, 1 Ekim'den itibaren başlayacak uygulamanın sırasıyla vatandaşı, eczacıyı ve halk sağlığını tehdit edeceğini vurguluyor. SGK'nın farklı fiyatları olan ilaç firmalarına 'taban fiyata göre ilaçlarını belirle' diyeceğini aktaran Güngör, "Burada firmalar taban fiyata göre belirleme yaparsa eczanelerde ani düşüşlerden dolayı stok zararları oluşacak. Bu da eczacıları mağdur edecek. Diğer yandan konuştuğumuz ilaç sanayicileri, bunu düşünmediklerini aktarıyor. Bu sefer de vatandaş aradaki farkı ödeyerek mağdur olacak. Hiçbir alakası olmamasına rağmen ödemelerden dolayı eczacıyla vatandaş karşı karşıya gelecek." ifadesini kullandı. Artık ilaç fiyat düşüşlerinin son noktaya geldiğini anlatan Güngör, "Bu noktadan sonra bu iş çok zor olur. İki ciddi sıkıntı bizi bekliyor. Birincisi ilaçlar 'yok'a girecek. Bulunamayacak ve mecbur yurtdışından getirilmek zorunda kalınacak. İkincisi ucuz ve kalitesiz hammadde devreye girecek. Bu durum da halk sağlığına ciddi manada zarar verebilir." dedi.