İlaçta 7 yıllık alım yaparak yabancıları çekeceğiz

Türkiye, 4.5 milyar $'lık ilaç ithalatını azaltmak için kolları sıvadı. Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Fatih projesinde olduğu gibi yerli üretimi cazip hale getirip, yabancıları çekeceğiz" dedi.

Masaya çağırdığı şirketlere “8 milyar dolarlık kamu alımımız var. Biz bu alımları Türkiye’de yatırım yapmanız için kullanmak istiyoruz. Teşvikler de en üst kademede olacak” teklifi götürülecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamunun 7 yıla kadar alım garantisi vermesinin de gündemde olduğunu ve sektörün getirdikleri yeni modele sıcak baktıklarını söyledi. 

SAN DİEGO HAREKATI

Dünyanın biyoteknoloji alanındaki en büyük uluslararası fuarı olan ve San Diego’da düzenlenen, “2014 Bio Teknoloji Fuarı”nda, bu yıl Türkiye 20’si özel, 14’ü kamu olmak üzere 34 katılımcı ile temsil ediliyor. Fuara geniş bir katılım sağlanmasını, “Türkiye ucuz emekle değil, bilgi ve teknolojiyle rekabet edecek” sözleriye anlatan Yılmaz, ilaçta da yeni stratejilerini görücüye çıkardıklarını açıklıyor.

Kamunun alım garantisinin diğer sektörlerde uygulandığını, artık ilaç için de konuşulabileceğini belirten Yılmaz, “Kamu ilaçta en büyük alıcı. Tablet bilgisayar projesinde de böyle olmuştu. ‘Yurtiçinde üretirseniz alabiliriz’ diyoruz. Böylece yapacakları yatırımları da fizibil hale getirmiş oluyoruz” dedi. “Belirsizliği ortadan kaldıran bir model olursa başarılı olabiliriz. İlgi olumlu” diyen Yılmaz, teşvik sistemi ve TÜBİTAK desteklerinin de yeni stratejinin ayakları olacağını söyledi. Yılmaz, “Kamunun ilaç fiyat politikasını ise bundan ayrı olarak değerlendiriyoruz. Harcamaları daha da artırma gibi bir politikamız olamaz” dedi. 

KAN PLAZMASINDA YAPILDI

İlaç firmalarına Türkiye’de yatırım yapmaları için getirilen yeni model ilk olarak kan plazması üretiminde uygulandı. Kamunun yıllık 600 milyon TL’lik kan plazması ürünü aldığı için firmalara, uzun süreli alım garantisi teklifi götürüldü; Türkiye’ye “know how” taşıyarak yatırım yapmaları teklif edildi. Alım garantisi 7 yıl olarak belirlendi. Şirketlere, Kızılay ve bir yerli ortak olması şartı da konuldu. Şu ana kadar projeyle 21 firma ilgilenirken, 11 firma da yazılı olarak “Bu projede biz varız” dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, artık önceliğin Ar-Ge olduğunu söyledi. Bir Ar-Ge listesi açıklanacağını da belirten Aycı, “En çok ihracat yapanlar listesi gibi olacak” dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ