İlaçlar Neden Türkiye’de Üretilmiyor?

Türkiye'nin İlaç Gerçeği. Türkiye zengin bitki çeşitliliği ile dünyanın sayılı ülkelerinden biri. Ancak Türkiye'de bitkisel ilaçların tedavideki etkinliği ise oldukça az.

Türkiye'nin İlaç Gerçeği

Zengin bitki çeşitliliğinin ilaç üretiminde payının az olması firmaların Türkiye’deki kaynakları görmediği konusunu gündeme getiriyor.

Sadece Türkiye’ye ait bitki türü 3 binden fazla, diğer türlerle birlikte bu sayı 10 bini buluyor. Tüm bu gerçeklere rağmen Türkiye hem bitkisel ilaç tedavisi hemde ilaç üretimi konusunda çok zayıf. Tüketilen 2 ilaçtan biri yurtdışından ithal ediliyor. Bunların önemli kısmını ise kimyasal yapıdaki ilaçlar oluşturuyor. Türkiye’de bulunan ilaç fabrikaları genelde yapılmış ürünlerin eşdeğeri ilaçları üretiyor. Ve üretilen ürünlerin hammaddeleri yurtdışından geliyor.

İlaçlar Neden Türkiye’de Üretilmiyor?
Fabrikaların bitki kökenli ilaç üretimine gitmemelerinin farklı nedenleri var. Bu konuda bilgi veren Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim üyesi Gül Altuntaş, "Kimyasal bileşiğini ilaç formuna getirmek için yıllar sürüyor. 10-15 yıl gibi bir süre var. Bu çok külfetli birşey. Tonlarca bitki toplayacaksın. Elinde minnacık birşey kalacak. Bunu çoğaltarak nasıl ilaç yapacaksın" diye konuştu. <

Ayrıca ilaç fabrikaları, yüksek maliyetler, uzun yıllar süren çalışmalar ve insanlar üzerinde yapılacak deneylerin uzun sürmesi nedeniyle bitkisel ilaç konusuna çok sıcak bakmıyor.

Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel de konuyla ilgili olarak "Türkiye’de atılması gereken önemli bir adımın yerli ilaç sanayini desteklemek ve bununla birlikte de bitkisel kökenli tedavinin önünün açılmasını bunların daha etkin bir şekilde kullanılmasıyla ilgili çalışmaların yapılmasını düşünüyoruz" dedi.

Uzmanlar Türkiye’nin hammadde üretim merkezi olabileceği görüşünü dile getiriyor. Firmaların Türkiye’deki bitki florasının ne zaman farkına varacağı ise merak ediliyor.

Manşetler

DUYURU-4