İlaçlar çöplüğe gidiyor!

İsrafın önüne geçmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı 'Akıllı İlaç Kullanımı' kampanyası başlattı

Ekonominin en büyük düşmanı israfın Türkiye'ye faturası milyarlarca doları buluyor. Bunların başında ise ilaç geliyor. Yılda 22 milyar dolarlık ilaç kullanılan Türkiye'de 500 milyon dolarlık (Yaklaşık 1.2 trilyon lira) ilaç bilinçsiz kullanım yüzünden çöpe gidiyor. İlk sırada gereksiz yere kullanılan antibiyotikler var. Her ay yazılan 30 milyon reçetenin 3'te birini yani 10 milyonunu antibiyotikler oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı hem hastaların sağlığının daha da bozulmasının önüne geçmek hem de ilaç israfını önlemek için 2014 başında "Akılcı İlaç Kullanımı" kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında bir yandan israfın yoğun olduğu iller başta olmak üzere yurt genelinde paneller düzenleyen bir yandan da "www.akilciilac.gov.tr" internet sitesinden vatandaşları bilgilendiren Sağlık Bakanlığı ilaç kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

-İlaç; hekimin veya eczacının önerisi dışında; çiğnenerek, kırılarak, bölünerek veya suda çözülerek kullanılmamalıdır.

- İlk olarak hekim tarafından hastaya doğru teşhis konulmalı ve uygun ilaç yazılmalı.

-İlaçların nasıl, hangi dozda, hangi sıklıkta, ne kadar süre kullanılacağı hastaya tam olarak anlatılmalı.

-Hasta, ilacın muhtemel yan etkileri konusunda bilgilendirilmeli.

-İlaçlar kullanma talimatında belirtilen şekilde saklanmalı. Uygun olmayan saklama şartlarında ilaçların bozulacağı unutulmamalı.

-İlaçlar çocukların göremeyeceği, ulaşamayacağı yerlerde, ışıktan ve nemden korunarak ve ambalajında saklanmalıdır.

-Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar kesinlikle buzlukta saklanmamalı ve dondurulmamalıdır.

-İlaç, hekim tarafından önerilen süre boyunca kullanılmalı. İlaç kullanımı yarıda kesilmemeli, danışmadan doz değişikliğine gidilmemeli.

-Kesilmiş veya açılmış ambalajlar satın alınmamalı, son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

İsmail Sonsuz ANKARA

Manşetler