Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’yle harcamalarda 50 ile 500 milyon lira arasında tasarruf sağlanacağını açıkladı.
Akdağ, Türkiye’de sahte ilacın arttığını, ancak takip sistemiyle bunun önüne geçilebileceğini kaydetti.
MHP Antalya Milletvekili Hüseyin Yıldız’ın eczanelerdeki karekod uygulamasına geçilmesine ilişkin soru önergesini yanıtlayan Akdağ, bu konuda Danıştay kararının gerekçesine uygun hareket edildiğini, yargı kararlarının uygulanmamasının söz konusu olmadığını kaydetti. Uzun zamandır üzerinde çalışılan İlaç Takip Sistemi’nin (İTS) 16 Mayıs 2010 Pazar günü saat 00.00’dan itibaren uygulanmaya başlandığını anımsatan Akdağ, “Mayıs ayı sonuna kadar 33 milyon kutu ilaç, bugüne kadar ise 160 milyon kutudan fazla ilaç, İlaç Takip Sistemi üzerinden onaylanarak satılmıştır” dedi.
‘Takip edilecek’
Akdağ, sistemle piyasadaki ilaçların, kutu bazında takip numarasıyla kayıt altına alınacağını ve üretimden itibaren tüketilinceye kadar her aşamada takibinin yapılacağını bildirdi. Akdağ, “Bu sayade her türlü kupür yolsuzluğu önlenecek ve piyasada sahte ve kaçak ilaçların bulunması imkânsız hale gelecektir. Ayrıca piyasaya sürülmüş olan ilaçlarda, sonradan oluşturulabilecek ve toplum sağlığını tehdit edecek durumlarda da, hangi ilacın nerede bulunduğu noktasal olarak bilinecek ve kolayca toplanması sağlanabilecektir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, dünyada sahte ilacın oranının yüzde 6 civarında olduğu ve bu oranın hızla yüzde 10’lar seviyesine çıktığının belirtildiğini anlatan Akdağ, Türkiye’de ilaç sahteciliğinin genelde kupür sahteciliği şeklinde olmakla birlikte son zamanlarda sahte ilacın da arttığının belirlendiğini kaydetti. Akdağ, bu konuda en önemli çözüm yönteminin ‘Track and Trace’ adı verilen izleme yöntemlerinin uygulanmaya çalışılması olduğunu belirtti.
500 milyon tasarruf
Türkiye’de uygulanan İlaç Takip Sistemi’nin ise dünyada ilk defa ortaya konulan “Merkezi Veritabanı”na bağlı bir sistem olarak literatürdeki yerini aldığını anlatan Akdağ, şöyle dedi:
“Sistemin uygulanmasıyla birlikte SGK analizlerine göre kamu ilaç harcamalarında 50 ile 500 milyon lira arasında bir tasarruf yapılacağı öngörülmektedir. Ayrıca ikinci aşamada kurulacak olan Karar Destek Sistemi ile İlaç Takip Sistemi’nden elde edilecek verilerin analizi mümkün olacak ve Akıllı İlaç Kullanımı’nın önünü açacak yeni uygulamaların hayata geçirilmesine imkân sağlanacaktır.”