İlaç Takip Sisteminde Yaşanan Sorunlar

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Mukaddes Harmancı, En Önemli Sorunlardan Birinin, ..

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Mukaddes Harmancı, En Önemli Sorunlardan Birinin, Eczane Stoklarında Bulunan İlaçların Yüzde 70'inin, Ecza Depolarında Bulunan Stokların İse Yüzde 24'ünün Karekodsuz Olduğunu Söyledi

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Mukaddes Harmancı, en önemli sorunlardan birinin, eczane stoklarında bulunan ilaçların yüzde 70'inin, ecza depolarında bulunan stokların ise yüzde 24'ünün karekodsuz olduğunu söyledi.

Harmancı, Eskişehir Eczacı Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de ilaç güvenliğini sağlamak ve ilaç sahteciliği ile mücadele etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından İlaç Takip Sistemi'nin kurulduğunu anımsatarak, sistemin bir ilacı tanıyabilmesi için, bu ilacın ambalajının üzerinde karekod tanımlayıcı bulunması ve ilacın eczane tarafından karekod okuyucu ile okutularak, ilaç bilgisinin sisteme gönderilmesi gerektiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı tarafından, İlaç Takip Sistemi uygulamalarının eczaneler açısından başlangıç tarihi 16 Mayıs olarak belirlendiğini ifade eden Harmancı, şöyle konuştu:

'Buna göre, Pazar gününden itibaren, eczaneler ilaç temini sırasında, İlaç Takip Sistemine bildirimde bulunmaktadır. Birliğimiz, temel olarak sistemi desteklemekle birlikte, ne yazık ki hala bazı sorun ve sıkıntılar bulunduğunu da görmekte ve dile getirmektedir. İlacın, sistem üzerinden satış bildiriminin gerçekleştirilebilmesi için, ambalajının üzerinde karekod bulunması zorunludur. Sağlık Bakanlığı, 30 Eylül 2009 tarihinde yayımlamış olduğu yönetmelikle, karekodsuz ilaçların 01 Ocak 2011 tarihine kadar satılabileceğini belirlemiş, ancak 2010 Yılı Mart ayında başka bir genelge yayımlayarak, karekodsuz ilaçların satışının 1 Haziran 2010 tarihine kadar yapılabileceğini belirlemiştir. Sürecin bu şekilde öne çekilmiş olması, eczane ve ecza depolarında yüksek oranda bulunan karekodsuz ilaçların eritilmesini zorlaştıracağı gibi, sistemi çalışmasını engelleyerek hastalarımızın ilaca kolayca ulaşmasını aksatacaktır.'

En önemli sorunlarımızdan bir tanesi, eczane stoklarımızda bulunan ilaçların yüzde 70'inin, ecza depolarında bulunan stokların ise yüzde 24'ünün karekodsuz olduğunu belirten Harmancı, şunları söyledi:

'Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, 16 Mayıs 2010 tarihinde uygulamanın başlayacak olması nedeniyle, ilaç firmalarına, ecza depoları ve eczahane stoklarında bulunan karekodsuz ilaçlarını geçici 2D adı verilen bir geçici karekodla etiketlenmesi sorumluluğunu vermiş, ancak şu tarihe kadar, firmaların ülke genelinde bu işlemleri tamamlaması mümkün olmamıştır. Yine Bakanlık tarafından verilen talimat, geçici kare kodlanacak ilaçların son kullanım tarihinin en fazla 30 Aralık 2010 olabileceği şeklindedir. Bu durumda, stoklarımızda bulunan ve geçici olarak kare kodlanmış ilaçlar, miadı dolmuş muamelesi görecek ve çöpe atılacaktır. Sağlık alanında tasarruf yapılması planlanan bir dönemde, böylesine bir durumu önce vicdanen, sonra mesleğimiz adına kabul etmemiz mümkün değildir.'

Harmancı, gerekli tüm girişimleri yerine getiren Türk Eczacıları Birliği olarak, 16 Mayıs'tan itibaren yaşanacak olumsuzluklardan eczacıların ve birliğin sorumlu olmadığını basına ve kamuoyuna duyurduklarını bildirdi.
 

sondakika.com

Manşetler

DUYURU-4