İlaç takip sistemi duyurusu

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından "İlaç takip sistemi hakkında önemli duyuru" yayımlanmıştır.

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ HAKKINDA ÖNEMLİ DUYURU

 

             2005 yılından bu yana Bakanlığımızca çalışmaları yürütülmekte olan İlaç Takip Sistemi (İTS) projesi ile güvenli ilaç temini hedeflenmiştir. Projenin geliştirilmesi amacıyla dünyadaki benzer sistemler incelenmiş, yerinde görülmüş, ilaç sektörü, eczacıları temsilen Türk Eczacıları Birliği(TEB),  Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nun görüşleri alınarak uygulamaya geçilmesine karar verilmiştir.

            İTS projesi ile piyasada bulunan tüm ilaçlar, kutu bazında bir takip numarası ile kayıt altına alınacak ve üretimden itibaren tüketilinceye kadar her aşamada takibi sağlanacaktır. Bu sayede her türlü kupür yolsuzluğu önlenecek ve piyasada sahte ve kaçak ilaçların bulunması imkansız hale gelecektir. Ayrıca piyasaya sürülmüş olan ilaçlarda, sonradan oluşabilecek ve toplum sağlığını tehdit edecek durumlarda da, hangi ilacın nerede bulunduğu noktasal olarak bilinecek ve kolayca toplanması sağlanabilecektir. Gerek güvenli ilaç temini ve gerekse yolsuzlukların önlenmesi için İTS projesi büyük bir öneme sahiptir.

            Projenin hayata geçirilmesi amacıyla 02.02.2008 tarihinde 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa istinaden,  “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği” değiştirilerek ilaçlara karekod basılması kuralı getirilmiştir.

            Uygulamanın hayata geçirilmesi için bu tarihten itibaren konunun tüm paydaşları ile teknik ve mevzuata dair konularda işbirliği içerisinde yoğun çalışmalar yapılmıştır. Üreticiler gerekli yatırımları yapmış, Bakanlığımız ve Sosyal Güvenlik Kurumu gerekli mevzuat düzenlemelerini yapmış, yazılım üreticileri ile eğitim toplantıları gerçekleştirilmiştir.

            Yürürlüğe geçiş için belirlenen 01.01.2009 tarihine yaklaşırken sektörden ve eczacılardan gelen öneriler göz önüne alınarak “ilaçlara karekod basılması mecburiyeti” tarihi, önce 01.06.2009’a, ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun mevzuatında gerekli düzenlemeleri yapılabilmesi için de 01.07.2009 tarihine ertelenmiştir.

            01.07.2009 tarihinden önce muhtemel sorunların görülmesi amacıyla TEB’in de talebi dikkate alınarak uygulama tarihi bir kez daha ve 01.10.2009 tarihine ertelenmiştir. Bu kapsamda ilgili Yönetmelik hükümleri gereği uygulamanın başlayacağı tarihten önce bir pilot çalışma yapılması planlanmış ve Bakanlığımız, SGK ve TEB arasında 01.07.2009 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştır.

            Bu protokol kapsamında pilot çalışmalar ve testler yapılmış, taraflar üzerine düşen görevleri yerine getirmiş, ancak TEB tarafından beklenen desteğin gelmediği gözlenmiştir. Bu sebeple pilot çalışma kapsamında sorunların tamamen giderilmesi için karekod uygulama mecburiyeti beşinci defa olarak 01.01.2010 tarihine ertelenmiştir.

            Yönetmelik ile 01.01.2010 olarak belirlenen yürürlük tarihi yaklaşırken Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler sonucu, sistemin işlediği, eczanelerden kayıt ve satış işlemlerinin yapılabildiği ve Bakanlıkça da izlenebildiği tespit edilmiş, yeni bir erteleme yapılmaması ve uygulamanın başlatılması uygun bulunmuştur. Bu durum, Bakanlığımızca taraflara da bildirilmiştir.

            Bugün itibariyle İTS ile ilgili tüm mevzuat yürürlükte olup sistem, üreticiler, SGK ve Bakanlığımız tarafından planlanan şekilde işletilmektedir. Halen tüm üreticiler ve 11.000 den fazla eczanemiz sisteme dâhil olmuş durumdadır. Ayrıca yaşanabilecek teknik sorunların hızla çözülmesi için de hem Bakanlığımız hem de Sosyal Güvenlik Kurumumuz gerekli önlemleri almış ve almaya devam etmektedir.

            Ancak, Türk Eczacıları Birliği web sayfasında 30.01.2010 tarihinde Bölge Eczacı Odalarına hitaben eczaneleri yanlış yönlendiren bir duyuru yayınlanmış ve eczaneler tarafından karekodlu ürünlerin alınmaması yönünde telkinde bulunulmuştur.

            Her ne kadar eczacılarımızın bu tür yanlış yönlendirmelere itibar etmedikleri görülse de, eczacılarımızın ve ilaç sektörünün mağdur olmamaları için bu hususun Bakanlığımızın halk sağlığını ve hasta güvenliğini sağlama görevi gereği bir kez daha vurgulanması gerekliliği doğmuştur. 

            Gerek Bakanlığımız, gerek Sosyal Güvenlik Kurumumuz, İlaç Takip Sisteminin başarılı bir şekilde uygulanması için her türü kararlılığı göstermeye devam edecektir.

            Kamuoyuna duyurulur.

Manşetler