Almanya Sağlık Bakanı Daniel Bahr, ilaç firmalarından rüşvet alarak hastalara ilaç yazan doktorların önüne geçmek için yasa tasarısı hazırladı. Federal seçimlerden önce meclisten geçmesi beklenen tasarı, rüşvet alan doktorlar için üç yıla kadar hapis veya yüklü miktarda para cezasını öngörüyor. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokratlar (SPD) ise yasa tasarısına karşı çıkıyor.
Yasanın 22 Eylül 2013 federal seçim öncesi Federal Meclis'ten geçmesi bekleniyor. Planlanan değişikliğe göre, meslek gruplarında avantaj elde etme ve avantaj sağlama aynı ağırlıkta ele alınacak ve yasaklanacak.
Bu zamana kadar ilaç firmalarından avantaj elde eden doktorlar hakkında suç duyurusunda bulunulamıyordu. Sosyal Yasa sadece devlet kurumlarında çalışan doktorların rüşvet almalarının tespiti halinde hukuk yolunu açık tutuyordu. Özel muayenesi olan doktorlar hakkında da herhangi bir işlem yapılamıyordu.
Geçen yıl haziran ayında Federal Yargıtay'ın uygulamadaki yasalara göre avantaj elde eden doktorlara ceza verilemediğine hükmetmesi sonrası Almanya'da büyük bir tartışma başlamıştı. Mahkeme bu konuda değişiklik yapılmasına işaret etmişti.
Bahr'ın yasa tasarısının gündem değiştirme hamlesi olduğunu söyleyen muhalefet ise uygulamadan hastanın zarar göreceği iddiasında. SPD Sağlık Politikaları Sözcüsü Karl Lauterbach, "Sosyal Yasa'daki değişiklikle hastaneler para cezası ödeyebilir ama burada zararı görecek olan hastalardır, sağlık sigortaları değil." ifadesini kullandı. Yasa tasarısından hiçbir doktorun korkmadığını iddia eden Lauterbach, "Cezadan hiçbir doktor korkmuyor. Tıbbi rüşvetlerde doktorun belgesi iptal edilip, hastaya tazminat ödenmesi gerekiyor." dedi.
Doktorlar için özel bir yasa çıkartılmamasını sadece sosyal yasada genel ifadeler kullanılmasını öven Doktorlar Birliği Başkanı Frak Ulrich Montgemory, yasa tasarısında sağlık alanında muhatap olan bütün tarafların yer almasını istedi.
Sağlık Kasaları Birliği Başkanı Andreas Kohler de doktorların genellemeye gidilerek suçlu ilan edilmemesini talep etti.