İlaç Salınımlı Stent kullanılan işlem bedelleri (İstanbul SGK)

İl Müdürlüğümüze son zamanlarda İlaç Salınımlı Stentlerle (iss) ilgili çok sayıda hasta şikayeti ulaşmaktadır. Sözkonusu, malzemenin maliyetinin yüksek olması ve bunların kurumumuzca ödenmiyor olması sigortalılarımızı mağdur etmektedir. Ayrıca iss uygulan

İl Müdürlüğümüze son zamanlarda İlaç Salınımlı Stentlerle (iss) ilgili çok sayıda hasta şikayeti ulaşmaktadır. Sözkonusu, malzemenin maliyetinin yüksek olması ve bunların kurumumuzca ödenmiyor olması sigortalılarımızı mağdur etmektedir. Ayrıca iss uygulanan hastanın uzun süreli Clopidogrel v.b. ilaçları kullanma zorunluluğu ilave mali yük yaratmaktadır. Stent uygulanması gerektiğinde hastaların bu konuda bilgili olmamaları nedeniyle, endikasyonu olmadığı halde (Mercedes-Murat 124 araba benzetmesi yapılarak),iss kullanması zorunluluğu varmış gibi hastalarımızın yönlendirilerek yüksek bedeller ödemeye zorlanması etik olmadığı gibi ceza hukuku konusudur.

Geri dönüşüm ücreti adıyla, ilaçlı stent kullanan hekimlere yüksek komisyonlar verildiği ve bu nedenle talebin gereksiz yere artırıldığı kanaati mesleğe ve kurumlara güveni aşındırmaktadır.

Stentlerin tümüyle yurtdışından döviz karşılığı ithal edilmesi ülke kaynağının gereksiz savrulmasından başkaca anlamı yoktur.

Dünyada iss ler sınırlı vakalarda uygulanmaktadır.

Kurumumuz bugüne kadar iss kullanılan işlem bedeli ödemesine karşın iss bedelleri ödenmemekteydi.

Başta sigortalılarımızın istismarını önlemek ve yukarda açıklanan diğer nedenlerle, ilaçlı stent kullanılan hastalara ait tüm veriler titizlikle incelenerek aşağıda tanımlanmış endikasyonu olmayan vakalar için tıbbi işlem ücretleri de ödenmeyeceği gibi, inceleme ve soruşturma konusu yapılacaktır.

Bu tür uygulamaları yapan merkezlerin iss kullanım durumunda gerekçelerini epikrizde açıkça belirtmeleri, ayrıca konunun yakın takibi açısından Kamu-Özel tüm hastanelerin ilaçlı-ilaçsız stent alımları ve hareketlerine ait kayıtların denetimler için düzenli tutmalarını, ülkemizin ve hastalarımızın çıkarlarının korunması yönünde hassas davranılmasını önemle rica ederiz.

Ulusal Kılavuzlara göre İlaç Salınımlı Stentler aşağıdaki şartları kullanılması önerilmektedir.

Küçük damarlarda (<2.5mm),

Uzun lezyonlarda (>15mm),

Restenotik lezyonlarda,

Diyabetik 1 ve/veya 2 damar hastalarda,

Proksimal LAD lezyonlarında,

Bifürkasyon lezyonlarında,

By-pass cerrahisinin yüksek risk taşıdığı hastalarda,

By-pass cerrahisi geçirmiş tekrar anginal yakınmaları başlamış olan ancak 1 ve/veya 2 damar hastalığına İSS takılması durumunda ikinci koroner cerrahiden korunma sağlayacak durumlarda

 

İstanbul SGK'nın ilgili yazısına ulaşmak için tıklayınız.

Manşetler

DUYURU-5