İlaç gibi satılan kozmetikler toplatılıyor

Sağlık Bakanlığı, ilaç gibi pazarlanan fakat kozmetik bildirimi yapılan ürünleri mercek altına aldı. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlüklerine isimlerini gönderdiği 43 ...

Sağlık Bakanlığı, ilaç gibi pazarlanan fakat kozmetik bildirimi yapılan ürünleri mercek altına aldı. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, il sağlık müdürlüklerine isimlerini gönderdiği 43 kozmetik ürününün bir ay içinde piyasadan toplanmasını istedi.

Denetim elemanları, talimat gereği başta eczaneler, ecza depoları olmak üzere ıtriyat deposu, market ve hatta aktarlara bile gidecek. Ekipler, denetim sırasında ürünlerin ambalaj bilgilerini ve tanıtım materyallerini kontrol edecek. Daha sonra ilaç gibi pazarlandığı tespit edilen ürünlerin satışı durdurulacak ve işyerleri mühürlenecek. Piyasaya 'ağrı ve romatizma kremi' olarak sunulan kozmetik ürünlerin fiyatı 70 liradan başlayıp 200 liraya kadar çıkıyor. Uzmanlar, vatandaşları bu ürünlere itibar edilmemesi konusunda uyarıyor.

Sağlık Bakanlığı, ilaç gibi pazarlanan fakat kozmetik bildirimi yapılan 'Orjin' kremi toplattıktan sonra benzer 43 ürün hakkında da aynı kararı verdi. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, 81 il sağlık müdürlüğüne isimlerini gönderdiği kozmetik ürünlerin bir ay içinde piyasadan toplanmasını istedi. Denetim elemanları, talimat gereği başta eczaneler, ecza depoları olmak üzere ıtriyat deposu, aktar, market ve kozmetik satışı yapan tüm yerlere gidecek. Takibe alınan 43 ürünün ortak özelliği, ambalaj tanıtımlarında ağrı, migren, eklem, kas, kas gevşetici, romatizma, dolaşım bozukluğu, soğuk algınlığı gibi ilaçlarda görülecek belirtilerin yer alması. Toplatma kararının titizlikle yerine getirilmesini isteyen bakanlık, denetçilere şu uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi: "Söz konusu listede yer alan ürünlerden aynı markayı taşıyan ancak Kozmetik Yönetmeliği'ne uygun ürünlere işlem yapılmamasına özen gösterilsin."

Sağlık Bakanlığı, söz konusu ürünlerle ilgili uzun süredir takipteydi. Gerek uydu kanallarında gerekse internet sitelerinde tanıtımı yapılan ürünler inceleniyordu. Toplatılacak ürün listesinin belirlenmesinde özellikle tanıtımlarda kullanılan ifadelerin haksız rekabet oluşturması ve ambalajlarda ruhsatlı beşeri tıbbi ürün olmadıkları halde ilaçta bulunabilecek endikasyonların sayılması etkili oldu. İkinci aşamada ise bakanlık, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin kendisine verdiği yetkiyi kullanmak için harekete geçti. Yasa, bu tip ürünlerin satışlarını denetleme, gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma ve imha konusunda bakanlığa yetki veriyor.

Bakanlıktan 'her yeri denetleyin' talimatı

Sağlık Bakanlığı, il müdürlüklerine gönderdiği yazıda denetçilere bu ürünlerin satılabileceği tüm yerleri denetleme talimatı verdi. Bu yerler arasında eczanelerden ecza deposuna, ıtriyat deposundan aktarlara kadar pek çok yer bulunuyor. Denetim sırasında ekipler, öncelikle satılan ürünlerin ambalaj bilgilerini ve tanıtım materyallerini kontrol edecek. Daha sonra ilaç gibi pazarlanan ürünlerin sayısı tespit edilerek hem bunların satışı durdurulacak hem de mühür altına alınacak. Ayrıca ekipler, bu ürünlerin temin edildiği yerin belirlenmesi için denetledikleri yerin geriye dönük faturalarını da takibe alacak.

Bakanlığın kozmetik ürünlerle ilgili toplatma kararı ilk olarak 27 Kasım'da 'Orjin' markalı 'rahatlatıcı masaj ve bacak bakımı' ürünü için alınmıştı. Kamuoyuna yansıyan haberler üzerine Orjin Hijyen ve Sağlık Ürünleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ceyhan açıklama yapmış, haklarındaki iddiaları yalanlamıştı. Konunun tamamen yanlış yorumlandığını savunan Ceyhan, "Bakanlık kararında, endikasyon belirten yani 'ağrıya, romatizmaya iyi gelir, şu hastalıkları iyileştirir' ibaresi yazılı sahte Orjin kremlerin toplatılmasına karar verildi." demişti.
 

ÇAĞLAR AVCI

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ