Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, yurt dışındaki ilaç firmalarının satış fiyatı düşük ilaçları üretmek yerine yüksek fiyatlı ilaçları üretmeyi tercih ettiğini belirterek, bunun piyasada suni bir yokluk meydana getirdiğini söyledi.
İlaç fiyatlandırmalarının Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını ve üretim, kullanım gibi birçok etkenin göz önüne alınarak ilaçların fiyatlandırıldığını ifade eden Harun Kızılay, "Bazı ilaçlar hayati önem taşısa bile 1 TL'nin bile altı bir fiyatta satışa sunuluyor. İlaç firmaları son dönemde bu tür ilaçların ya yapımında düşüşe gitti ya da üretimini tamamen durdurdu. Bu ilaçlar yerine satış fiyatları yüksek ilaçların üretimine daha çok ağırlık veriyorlar. Bu nedenle fiyatı düşük ilaçlarda suni bir yokluk oluşturuluyor ve vatandaş piyasada bu ilaçları bulmakta çok zorluk çekiyor" dedi.
Satış fiyatı düşük olsa bile bu ilaçların bazılarının hayati öneme sahip olduğunu da dile getiren Kızılay, "Bu ilaçlar arasında çok ciddi hastalıkların iyileşmesini sağlayan ya da ilerlemesini önleyen ilaçlar var. Bu ilaçların mutlaka hasta tarafından alınması lazım. Ancak bu suni yokluk nedeniyle vatandaş eczanede bu ilaçları bulamıyor ve çok mağdur oluyor. Bunun önüne geçmek için bu ilaçların fiyatlarında bir ayarlama yapılması şart" şeklinde konuştu.
İlaç fiyatlarına 2 yıldır zam gelmediğini ancak ilaçların yurt dışından geldiği için euro üzerinden alındığını ifade eden Kızılay, "Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir fiyat ayarlama komisyonu var.
Bu komisyonun aldığı bir kararda 'Eğer 30 gün boyunca euroda dalgalanma ve yükseliş devam ederse fiyat ayarlaması yapılması şarttır' diye bir ibare var. Bugün euro 1.70 TL iken şu an 2.20 TL'ye dayanmış durumda. Ancak ilaç fiyatlarında hala bir ayarlama yok. Nisan ayının 1'i itibariyle ilaç fiyatlarında yüzde 8'lik bir artış yapıldı, ancak euronun yükselişi düşünüldüğünde bu ayarlama yeterli gelmiyor. Bu nedenle firmalar düşük fiyatlı ilaçların üretimini gerçekleştirmiyor. Böyle olunca bu tür ilaçlar tezgah altına itiliyor ve ilaçlar karaborsaya düşüyor. 1 liralık ucuz bir ilaç 10 TL'ye kadar vatandaşa satılıyor. Bundan eczaneden çok vatandaş zarar görüyor. Bunun önüne geçilebilmesi için sektör ve oda temsilcileri ile Sağlık Bakanlığı'nın bir araya gelip uygun bir fiyat ayarlaması yapması gerekiyor" diye
LPGHABER