İlaç davasında 56 yıl hapis, 52 bin TL adli para cezası verildi

1 doktor, 5 eczacı, eczacı kalfası, ilaç mümessili ve poliklinik sekreterlerinin bulunduğu 26 kişi, ‘Resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık’ suçundan yargılandıkları mahkemede 56 yıl hapis 52 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki öğretim üyelerinin kaşelerini kullanarak hayali reçete ve sağlık raporu düzenleyen 1 doktor, 5 eczacı, eczacı kalfası, ilaç mümessili ve poliklinik sekreterlerinin bulunduğu 26 kişi, ‘Resmi belgede sahtecilik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarını Dolandırmak’ suçundan yargılandıkları Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 56 yıl hapis 52 bin TL adli para cezasına çarptırıldı.

REKTÖRLÜK SUÇ DUYURUSU YAPMIŞTI

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 2007 yılı içerisinde Atatürk Rektörlüğü tarafından yapılan suç duyurusu üzerine başlatılan operasyon kapsamında Ali G.’nın bir şirkette ilaç mümessili olduğu, Dadaşkent Sağlık Ocağında görevli Doktor Nurullah E. ve İlaç mümessili Ali G. aracılığı ile Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Öğretim üyelerinden bazılarının isim ve kaşelerini kullanarak 19 hasta için sahte rapor düzenledikleri tespit edildi.

Mağdur Nurhayat Y. duruşmada verdiği ifadede, ”Dadaşkent Sağlık Ocağına gittiğimde burada bulunan Doktor Nurullah E., bana “Hanımefendi sağlık kurulu raporu çıkarıldığında ilaç farkı ödemiyorsunuz. Size sağlık kurulu raporu çıkarabilirim’ diyerek benden iki adet vesikalık fotoğraf istedi. Bende karneyi bıraktım. Benim sağlık karneme yazılan reçeteler tamamen bilgim dışında yapılmıştır. İmzalarda bana ait değildir” diye konuştu.

Erzurum Kriminal Polis Laboratuvarı tarafından yapılan analizler sonucu dava konusu 19 mağdur hastaya ait sağlık karneleri üzerinden düzenlenen reçetelerdeki imzaların sahiplerine ait olmadığı tespit edildi. Yapılan incelemede mağdurlar hakkında düzenlenen doktor raporlarındaki imza ve kaşelerinde raporlarda ismi bulunan doktorlara ait olmadığı belirlendi.

İlaç mümessili Ali G’nin daha fazla ilaç satabilmek için anlaştığı Dr. Nurullah E. ile birlikte sahte reçete ve raporlar düzenleyerek bilgisi dışında 19 hasta adına kağıt üzerinde ilaç alımı yaptıkları bu şekilde Sosyal Güvenlik Kurumunu 21 Bin 190 TL zarara uğrattıkları tespit edildi.

56 YIL HAPİS, 52 BİN TL ADLİ PARA CEZASI

Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklar haklarındaki suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti ‘Resmi belgede sahtecilik, Kamu Kurum ve Kuruluşları Dolandırmak, Suç işlemek Amacıyla Kurulan Örgüte Üye Olmak’ suçundan tutuksuz yargılanan Sağlık Ocağı Doktoru Nurullah E.’yi 3 yıl 1 ay 15 gün, İlaç Mümessili Ali G.’yi 7 yıl 6 ay, Hastane Poliklinik Sekreteri Yunus M. ve Bedri S.Y.’ yi 7’şer yıl 6’şar ay, Eczacı Mecit D. ve Zuhal A.’yı 2’şer yıl 1’er ay, sahtecilik olayına aracılık eden eczacı kalfası ve memurlar Ümit K., Gökşin Ş., Mürteza Ç., Ali A. ve Mehmet N.K.’yı 2’şer yıl 11’er ay, Kadir K., Özkan B., Murat K., ve Suat G.’yı ise 1’er yıl 11’er ay olmak üzere toplam 56 yıl 15 gün hapis, 52 bin 974 TL adli para cezasına çarptırdı.

ECZACI VE DOKTOR CEZASINA 5 YIL ERTELEME

Mahkeme, eczacı Mecit D., Zuhal A. Ve Nurullah E.’ye verilen 2’şer yıl 1’er ay hapis cezasını 5 yıl süreyle ertelerken, tutuksuz yargılanan H.Ö., N.M., S.E., S.Ş., B.D., V.T., A.H., M.Ç. ve M.G. hakkında da beraat kararı verdi.

Manşetler