İklim değişikliği depresyonu tetikliyor

Uzmanlar, iklim değişiklikleri sırasında stresli işlerde çalışan ve stresli ortamlarda bulunanların depresyona girdiği yönünde uyarılarda bulundu.

Ayrıca, 'psikoz' hastalarının da mevsim değişikliklerine dikkat etmesi istendi. Bartın Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, mevsim değişiklikleri sırasında psikolojik hastalıkları bulunanların ve çevresindekilerin dikkatli davranması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Mevsim değişiklikleri sırasında stresli yaşam süren kişilerin depresyon içine girmelerinin yapılan istatistiklerde ortaya çıktığını belirten Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, "Bilindiği gibi bahar aylarında ruhsal hastalıklarda bir artış olduğu ile ilgili bir kanı oluşmakta. Özellikle vurgulanmak istenen sık sık bizlere sorulan 'kiraz mevsimlerinde bunlar artıyor mu?' Bunlar bir de 'kirazların kızardığı dönemlerde ruh sağlığı hastalıklarla bir ilişkisi var mıdır?' gibi gelen sorulara bilimsel anlamda 'kirazlar kızardı hastalıklar arttı' şeklinde ifade kullanamıyoruz" dedi.

İstatistiklere göre konuşmak zorunda olduklarını anlatan Akdağ, şöyle konuştu: "Ancak, şöyle bir gerçek var. Psikiyatrik bozukluklar, psikolojik rahatsızlıklar davranış bozuklukları şeklinde tanımlanan çok geniş bir yelpaze. İşte bu yelpazenin içinde bize sorulan sorularda merak edilen konu, dışarıda davranışlarından çok sorumlu olmadığı görülen, yaptığı davranışları toplum tarafından kabul edilmeyen, ancak akla mahluk olmayan kişilerde gösterilen davranışlar olarak nitelendirilen, söylediği sözlerin veya kişilerle ilgili verilen ifadeler veya kullanılan ithamlar.

Gerçekle ilişkisi olmayan, sohbetler esnasında konuştuğu zaman karşı tarafta yadırganan kişilerin rahatsızlığı sonucu bu tanımlamalara baktığımız zaman biz buna 'psikoz grubu' hastalıklardan bahsedildiğini anlayabiliyoruz. 'Psikoz' aslında düşünce ve duygunun az oranda bir psikiyatrik bozukluk olarak tanımlanabilir.

Özellikle baktığımızda 'psikoz', epizatında olan hastaların halüsinasyonlarla gelip kimsenin görmediği görsel görüntülerle gelip kimsenin duymadığı işitsel sesler duyması veya bununla birlikte koku organlarında kimsenin duymadığı bazı kokular duyması şeklinde baş gösteren diğer normal şartlarda diğer insanların algılayamadığı durumları algılamaları kişilerle ilgili yalan yanlış hezeyanlar dediğimiz kendileriyle ilgili senaryoları oluşturulduğu veya başkalarıyla ilgili olumsuz senaryoların bulunduğu, 'bu beni öldürmek istiyor, bu bana kötülük yapmak istiyor' veya paranoyak fikirler dediğimiz karşı taraftan şüphelenme kişiyi konuştuğu zaman kendisi hakkında konuşuyormuş gibi gelme bir şekilde kendisinin dışındaki insanların kendisine yönelik veya sevdiği insana yönelik bir takım komplo teorileri içerisinde hareket ettiği varsayılan düşünce bozukluklarını kapsayan bir durum hali olarak görüyoruz."

Mevsim değişikliği hastalıklarına değinen Akdağ, şunları söyledi: "Bir psikoz ezidok aslında zihinsel ve kişilik bozuklukları ile nitelendirilebilir ama tek başına bilinen bir bozukluk olarak tanımlanmasa da pek de doğru olmuyor. Çünkü bu ilişkiler arasında zarar verme ile bir karakterize bir durumda söz konusu olabiliyor. Gençlerde daha sık görülen ağır bir zihinsel bozukluk olarak algılanıyor. Ancak psikiyatride ağır akıl hastalarının bir belirtisi olarak tamamlamakta yarar var.

Tek başına bir miloogzam semptom olarak değerlendirmekte yarar var. Bu semptomda her ne kadar sadece psikolojik veya fiziksel durumlar arasında bir bağlantı olmasa da özellikle şizofreni hipolar bozuklukla ve ağır depresyonla piskozu ilişkilendirebiliyoruz. Ama dediğim gibi zihinsel hastalıklardan ayırmakta da yarar var. Bu anlamda baktığımız zaman psikotik rahatsızlıklardan bu çerçeve içerisinde çok ağır bulgular olarak mı değerlendirilir?"

Bartın Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, mevsimsel değişiklik dönemlerinde psikolojik rahatsızlıkları bulunan hastaların ve çevresindekilerin bu durumlarda dikkatli olması ve hekime müracaat etmesi gerektiğinin de altını çizdi. Uzman Psikolog Akdağ, eğer bir kişinin gerçekle ilintisi kesilmeye başladığında, çevresi tarafından fark edildiğinde uzman kişiyle, psikiyatri uzmanlarıyla bağlantı kurmakta yarar olduğunu söyledi. Günlük stres ortamlarında ağır bir stresten sonra da psikotik bozuklukların da oluşabildiğini gördüklerini anlatan Akdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Geçmişte yaşanan ağır travmatik durumların yeni yaşanılan herhangi bir stresle ve karşılaştırıldığını ve buna bağlı olarak da gerçekle hem zihinsel hem de psikolojik hem düşünce ve duyguların bozukluğu anlamında değişiklikler olduğunu ve olumsuz yönde bir değişim olduğunu görüyoruz. Öyleyse bir şekilde baktığımızda stresin bu anlamda psikozu oluşturma alt yapısı olan kişiler için belki bir travmaları strese karşılık dayanıklılık düzeyleri depresyonunda bunun üzerine eklenmesi ile birlikte her an özellikle gençlerin gelişim dönemleri göz önünde bulunduruldu ve tedavisi de mümkün. Aileler ve uzman kontrolünde takip edilerek tedavisi mümkün."

MEVSİMSEL DEĞİŞİKLİKLERDE HASTA SAYISI ARTIYOR

Bartın Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi Müdürü Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, iklim değişikliklerinin insanlar üzerinde çeşitli etkileri olduğunun çeşitli araştırmalarla ortaya çıktığını ifade etti. Uzman Psikolog Ayşin Akdağ, "Bartın'da il içerisinde Bartın Devlet Hastanesi'nde hastalarımızı değerlendirdik. Yataklı servisimiz olmadığı için il dışına sevklerimiz gerçekleşiyor. Sevk genelde psikoz durumunda olan hastalarımız oluyor.

2009 2010 yılını kabaca değerlendirdiğimizde şimdiye kadar 2009 yılında 33 vakayı Bolu ve diğer hastanelere yönlendirdik. 2010 yılında 24 hastamızı yönlendirdik" 2009 yılında yaz ve sonbahar ayında sevk ederken, 2010 yılında ise ilkbahar ve sonbahar aylarında sevk edilmiştir" dedi. Burada da olduğu gibi kirazların kızarması ile anlamlı ilintiyi göremediklerini belirten Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı: "Fakat insanlar bahar aylarında birbirleriyle daha iç içe oldukları, birbirlerini daha çok görmeleri ile bu hastalığı da fark etmeleri ile fark edilen bir olgu olmasıyla böyle bir zihniyet oluşmuş olabilir.

Bartın Devlet Hastanesi psikoz gurubu hastaların başvuru sayısı 2008 yılında psikotik hastalarımız 126, 2009 yılında 624, 2010 yılında 514 olarak görülmektedir. İntihar verileri ile psikiyatrik hastalara baktığımızda 2009 yılında daha çok olmuş."

Manşetler

DUYURU-4