İkinci torba yasa için düğmeye basıldı

Ak Parti iş sağlığı ve güvenliği alanında önlemleri artıracak ikinci bir torba yasa için düğmeye bastı. Madencilerin mesaisini de yeniden düzenleyecek tasarının 17 Ekim'e yetiştirilmesi öngörülüyor.

Önder Yılmaz

TBMM'den geçirilerek yasalaştırılan çalışma hayatına ilişkin torba düzenleme, daha Çankaya Köşkü'nden onay almadan, Ak Parti hükümeti ikinci bir torba çalışması için düğmeye bastı. Yeni torba tasarısında, asansör kazalarıyla gündeme gelen iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri, iş güvenliği danışmanlığı, kamuda asli işi yapan taşeron çalışanlara kadro, yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması ve maden işçilerinin 36 saat alarak sınırlanan çalışma saatlerinin 37.5 saate çıkarılarak haftada iki gün izin kullanmaları gibi düzenlemeler yer alıyor. Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemenin de yeni torbaya konulabileceği ancak seçim öncesi bir tepki oluşabileceği gerekçesiyle bu düzenleme için öncelikle nabız yoklanması eğilimi ağırlık kazandı.

Madenciye 2 gün izin

Hükümet, TBMM'de yasalaştırılan torba tasarıya eklenmesi düşünülen, ancak 99 gün süren uzun görüşmelerde yeni ek maddelerin sıkıntı yaratacağı gerekçesiyle ertelediği düzenlemeler için yeni bir torba tasarı çalışması yürütüyor. Çalışmada önemli başlıklar bulunuyor. Bunların başında ilk torbada 36 saatle sınırlandırılan madencilerin çalışma saatlerine yönelik olacak. Madenci sendikaların da onay verdiği düzenlemeye göre madencilerin haftalık çalışma saati 36 saatten 37,5 saate çıkarılacak, ancak işçiler haftada 2 tam gün izin kullanacak. Böylece madenciler 5 gün çalışıp 2 gün izin yapmış olacak.

Daha önce yaşanan maden ve gemi tershanelerindeki kazalar hafızalarda tazeliğini korurken, son yaşanan asansör kazası üzerine hükümet iş sağlığı güvenliği konusunda ciddi tedbirler alacak. Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelen tedbirlerin başında mesleki yeterlilik sertifikası geliyor. Çalışma Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaya göre mesleki yeterlilik sertifikası almayanlar hangi sektör içinde iş yapıyorsa o sektörde çalışamayacak. Devlet, mesleki yeterlilik kurumuna eğitimlerle ilgili kaynak aktaracak. Yeni torbada Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği, "iş güvenliği danışmanları"na ilişkin hükümler de yer alacak. Bunların başında ise, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" sınıflarına giren iş yerlerinden iş güvenliği uzmanlarının çalışmaları geliyor.

Taşerona kadro

Yeni torbada taşeronlar için çok önemli bir düzenleme de yer alacak. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğü ve belediyelerin asfaltlama işlerinde çalışanlar başta olmak üzere kamunun asli işini yapan taşeronlar kadroya alınacak. Böylece yargının kamuda asli işi yapan taşeronlara ilişkin verdiği kararlar doğrultusunda adım atılmış olacak. Hangi taşeronların kadroya alınacağı konusunda bir çizgi çizilecek. Güvenlik, temizlik gibi genel hizmetleri yapan taşeronlara kadro hakkı verilmeyecek.

Torbada yer alacak bir diğer düzenleme ise yüzde 1 barajın altında kalan sendikaların kurtarılması olacak. Düzenlemeye göre, yüzde 1 barajı işletildiği anda toplu sözleşme imzalayamayan ve bulunduğu iş yerindeki sendikalıların toplu sözleşmesiz kalmasına yol açacak 49 sendika kurtarılacak. Yeni torba tasarının Kurban Bayramı sonrası TBMM'ye sevkedilebileceği, 17 Ekim'den itibaren Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelerine başlanabileceği dile getirildi.

Bu konuda Milliyet'e konuşan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "17 Ekim'e kadar TBMM'ye sunulursa, 2015 bütçe görüşmelerine başlamadan bu torba yasayı komisyondan ve ardından Genel Kurul'dan geçirebiliriz" dedi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ