İki ilacın birleşmesinden doğan "LCZ 696" kalbe kuvvet veriyor

İki ilacın birleştirilmesiyle oluşturulan ‘LCZ 696’ etken maddeli ilaç, kalp yetersizliği tedavisinde çığır açacak. 8 bin 842 hasta üzerinde denenen ilaç, yan etkisi daha az olarak kalbin yükünü hafifletiyor.

Mesude ERŞAN

Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, kalbin artık vücudumuza yeterince (ihtiyaç duyulduğu kadar) kan pompalamayı başaramadığı yerde kalp yetersizliği başlıyor. Prof. Dr. Yılmaz, kalp yetersizliği hastalarının yarısının 5 yıl içinde kaybedildiğini söylüyor. Kalp yetersizliğinin temel sebeplerden biri kısa adı RAS olan kalbi zorlayan hormonlar.

KÖTÜ ADAM RAS

RAS için, fazla olduğunda kalp yetersizliğine zemin hazırlayan, kalbin yükünü artıran, böbrekleri çalışmaz hale getiren ve ölüme götüren “kötü adamlar” diyebiliriz. Şu ana dek kullanılan ilaçların pek çoğu bu kötü adamların vücuttaki etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar. Etkileri engellendiğinde kalp yetersizliği, geriye dönüş olmasa da büyük oranda düzeliyor.

YENİ İLACIN RAKİBİ

Kalp yetersizliği hastalığında bir de “iyi adamlar” var. Bunlar, “natriüretik peptit” ailesi olarak bilinen, kalbin içinden salınan ve kalbin üstündeki yükü hafifleten hormonlar. En bilinenleri ANP ve BNP. Ancak bu hormonların bir küçük kusuru var. Vücutta çok kısa süre kalabiliyorlar ve salgılandıktan sonra dakikalar içinde etkileri gidiyor. Yani kalp bu hormonlar sayesinde birkaç dakika rahat nefes alabiliyor.

İYİ ADAMLARI UZATIYOR

Valsartan ve sacubitril adlı iki ilacın kimyasal olarak güçlerinin bir araya getirilmesinden üretilen LCZ 696 etken maddeli ilaç kalbin rahatlaması için salgıladığı hormonun normalden çok uzun süre etki göstermesini sağlıyor. Prof. Dr. Yılmaz, “Sacubitril iyi adamların vücuttan atılmalarını yavaşlatıyor ve bu ilaç sayesinde ‘iyi adamlar’ vücudumuzda saatler boyunca (ilaç kanda var olduğu süre boyunca) dolaşıyor, damarları rahatlatıyor, kalbin yükünü hafifletiyor, böbrekleri çalıştırıyor” diyor.

İKİ İLACIN SİNERJİSİ

Sacubitril’in de tek başına bir handikapı var. Tek başına sacubitril verdiğinizde, bu ilacın bir yan etkisi olarak, dolaşımda, “kötü adamlardan” birisinin de düzeyi artıyor. Bu durum da beklenen etkisinde azalmaya yol açıyor. Dolayısıyla yanına valsartan eklenince bu etkisi dengelenebildi.

43 ülkede denendi

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 43 ülkede, 8842 hasta üzerinde denenen yeni kalp ilacıyla yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. İlaç şu anda ABD’de ruhsatlı. 2015 sonuna kadar Avrupa’da birçok ülkede ruhsatın çıkması bekleniyor. Üretici firma Novartis Türkiye’deki ruhsat başvurusunu da yaptı.

En önemlisi ömrü uzatıyor

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, bu yeni ilacın kalp ve damar hastalıklarında ölme ihtimalini ciddi oranda azalttığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “En önemli üstünlüğü ömrün uzaması. Yaşam kalitesinin yükselmesi de cabası. Hastalar kısa sürede kendilerini iyi hissediyor, ayakkabısını rahat bağlıyor, rahat yürüyor, rahat nefes alıyor. Yükü hafiflemiş kalp de daha uzun süre ve daha verimli çalışıyor” diyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ