İftardan sonra en az 3-4 saat yatmamak gerekir

İftarda midenin aşırı doldurulmasından sonra yatmanın reflüyü arttıracağını belirten uzmanlar, bundan korunmak için az yenmesi ve yemekten sonra en az 3-4 saat yatmamak gerektiğini ifade etti.

Doruk Sağlık Grubu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nejat Gülgör, hemoroid, reflü, ülser ve safra kesesi taşı olan hastalara tavsiyelerde bulundu. Safra kesesi taşı olan hastaların özellikle iftarda ve sahurda dikkat etmesi gerektiğini belirten Op.Dr. Gülgör, şunları kaydetti: "Yemeklerin sindirimi için safra gereklidir. Yemek sonrası safra kesesi kasılır ve içindeki safra on iki parmak bağırsağına püskürtülerek gıdalar safra ile bulaştırılır ve sindirim kolaylaşır. Safra kesesi taşı gibi problemi olan kişilerde, iftarla başlayan ani gıda alımı ile safra kesesinde kasılmalarla şiddetli ağrıya yol açabilecektir. Bu özelikle, yağlı gıdalar, yumurta çikolata ve çerez ile daha da belirgin olabilir."

HEMOROİDİNİZ ALEVLENMESİN
Beslenme düzeninin bozulması ve az su tüketimi sonucu kabızlık olabileceğini, böyle bir durumda hemoroidal hastalıkların artabileceğini söyleyen Op.Dr. Gülgör, "Bunlardan korunmak için bol su içilmeli, baharatlı yiyecekler tüketilmemeli, çay-kahve içilmemeli, aşırı sıcak ortamlardan kaçınmalı ve bol posalı- lifli gıdalar alınmalı, uzun süre ayakta kalınmamalı veya oturulmamalı, tuvalette aşırı ıkınmamalı." dedi.

REFLÜ HASTALARI, İFTAR VE SAHUR SONRASI DİKKAT
İftarda midenin aşırı doldurulmasından sonra uzanmanın reflüyü arttıracağını kaydeden Gülgör, bundan korunmak için az yenmesi ve yemekten sonra en az 3-4 saat yatmamak gerektiğini ifade etti. Gülgör, yatış esnasında yüksek yastık kullanmanın faydalı olabileceğini ayrıca yağlı ve salçalı gıdaların, çikolata, nane, soğan, sarımsak, limon suyu, krema ve soslar, kahve, sigara, asitli ve gazlı içeceklerin de reflüyü arttıracağının unutulmaması gerektiğini vurguladı.

ÜLSERLİ HASTALAR
Orucun ülser şikayetlerini artırabileceğine dikkat çeken Gülgör, şu uyarılarda bulundu: "Özelikle on iki parmak bağırsak ülserinde, açlık ağrıları, gece uykudan uyandıran ağrılar, yanma ve sırta vuran ağrılar olabilir. Açlık ülser ağrılarını arttırır. Bir şeyler yiyip içmek ağrıyı azaltır. Ramazan ayında ülser şikayetlerinde belirginleşme, ülserin kanama ya da delinmesi gibi komplikasyonlara daha sık rastlanır. Bu nedenle endoskopide ülser saptadığımız hastalarımıza oruç tutmamalarını öneriyoruz. Ayrıca sık ara öğünlerle beslenmelerini, ağrı kesici gibi ilaçlar almamalarını, kola türü asitli gıdalar tüketmemelerini, sigara içmemelerini öneriyoruz."

Manşetler

DUYURU-4