Hizmet Alımlarında Çalışan İşçilerin Çalışma Süreleri

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından Hizmet Alımlarında Çalışan İşçilerin Çalışma Süreleri hakkında duyuru yayımlandı.

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı

 

Sayı: 36385208-949- 5461.803  04/05/2015
Konu: Hizmet alımları kapsamında
         
çalıştırılan işçilerin çalışma süreleri

..... KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ
GENEL SEKRETERLİĞİNE

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu'nun Gece Süresi ve Gece Çalışmaları başlıklı 69 uncu maddesinde;

"Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00fde başlayarak en erken saat 06.00’ya kadar geçen ve her halde en fazla onbir saat süren dönemdir.

Bazı işlerin niteliğine ve gereğine göre yahut yurdun bazı bölgelerinin özellikleri bakımından, çalışma hayatına ilişkin "gece" başlangıcının daha geriye alınması veya yaz ve kış saatlerinin ayarlanması, yahut gün döneminin başlama ve bitme saatlerinin belirtilmesi suretiyle birinci fıkradaki hükmün uygulama şekillerini tespit etmek yahut bazı gece çalışmalarına herhangi bir oranda fazla ücret ödenmesi usulünü koymak veyahut gece işletilmelerinde ekonomik bir zorunluluk bulunmayan işyerlerinde işçilerin gece çalışmalarını yasak etmek üzere yönetmelikler çıkartılabilir.

İşçilerin gece çalışmaları yedibuçuk saati geçemez.

Gece ve gündüz işletilen ve nöbetleşe işçi postaları kullanılan işlerde, bir çalışma haftası gece çalıştırılan işçilerin, ondan sonra gelen ikinci çalışma haftası gündüz çalıştırılmaları suretiyle postalar sıraya konur. Gece ve gündüz postalarında iki haftalık nöbetleşme esası da uygulanabilir.

Postası değiştirilecek işçi kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden diğer postada çalıştırılamaz. " hükmü bulunmakta idi.

23.04.2015 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 37 inci maddesi ile anılan maddenin üçüncü fıkrasına "Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir." cümlesi eklenmiştir.

Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde hizmet alımları kapsamında çalıştırılan işçilerin çalışma saatleri yapılan değişiklik çerçevesinde yeniden düzenlenebilecektir.

Ancak söz konusu düzenlemeler yapılırken 4857 sayılı Kanunun Çalışma Süresi başlıklı 63 üncü maddesinde;

"Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.

Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.

Çalışma sürelerinin yukarıdaki esaslar çerçevesinde uygulama şekilleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. " şeklinde yer alan hükmün dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Diğer taraftan bilindiği üzere sağlık tesislerimizin birçoğunda 7 gün 24 saat esasına göre bir hizmet sunumu gerçekleştirilmektedir. Hizmet alımları kapsamında çalışanların çalışma saatlerinin belirlenmesinde bu hususun dikkate alınması, mevsimsel değişimlere göre gün ışığı dikkate alınarak çalışma saatlerinin belirlenmesi, ilgili mevzuat ve en önemlisi de hasta/çalışan güvenliği dikkate alınarak 11 saatten fazla kişilerin çalıştırılmaması ve 11 saatlik çalışmada mutlaka 1 (bir) saatlik ara dinlenme hakkı verilmesi gerekmektedir. Ara dinlenmelerinin de hizmet sunumunu kesintiye uğratmadan planlanması gerekmektedir. Örneğin işçilerin hepsine birden ara dinlenme hakkı vermek yerine işçileri gruplara ayırarak dinlendirmek gerekmektedir. Ayrıca yedi buçuk saatin üzerinde gece çalıştırılmasında yükleniciler kanalı ile mutlaka işçinin yazılı onayının alınması gerekmektedir.

Sağlık tesislerimizin birçoğunda 7/24 esasına göre sunulan hizmet gereği, Kurumumuzca hizmet alımları kapsamında çalıştırılan kişilerin hizmet ihtiyaçları da düşünülerek günlük 12 saatlik çalışmaya (Bunun 11 saati çalışma - 1 saati de ara dinlenme olacak şekilde) göre, 2 posta/vardiya şeklinde bir çalışma programının belirlenmesi uygun görülmektedir. Bu program belirlenirken haftalık çalışma süresinin de 45 saati geçmeyeceği hususu dikkate alınmalıdır. Bu postalarda çalıştırılacak kişilerin sayıları, postaların hangi saate başlayacağı hususuna ise ihtiyaçlar, ulaşım imkânları doğrultusun da karar verilmesi gerekmektedir.

Tüm bu açıklamalar ışığında; Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde hizmet alımları kapsamında çalıştırılan işçilerin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, 4857 sayılı İş Kanunu ve bu kanuna dayanılarak hazırlanan ikincil mevzuat hükümleri ile birlikte mevcut sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerinin dikkate alınması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Uzm. Dr. Zafer ÇUKUROVA
Kurum Başkanı

DAĞITIM
Gereği:                                                                 Bilgi:
89 Kamu Hastaneleri Birliği                                     B-1 Planı
Genel Sekreterliğine

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

Manşetler