Şanlıurfa'da 2 yıl önce yaşanan olayda çocuğa HIV'li kan verilmesine neden olan ve hakkında kamu davası açılan hemşire hakkında verilen 5 aylık hapis cezası kararı, para cezasına çevrildi. Dava Yargıtay'a taşındı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Şanlıurfa'da 2008 yılında yaşanan olayda, o dönem 1.5 yaşında Y.Ç'ye HIV'li kan verilmesine neden olduğu iddia edilen hemşire A.B. hakkında, Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Mahkemesinde ''Görevi kötüye kullanma suçu''ndan açılan dava sonuçlandı.
Gerekçeli kararı açıklanan davada mahkeme, ''Sanığın üzerine atılı suçu işlediği ve suçunun sabit olduğu anlaşıldığına değinilerek suçun işleniş biçimi, işlendiği yer, zaman, failin amacı, kastın yoğunluğu, meydana gelen zarar dikkate alınarak, eylemine uyan 5237 sayılı TCK'nın 257/2 maddesi gereğince takdiren alt sınırdan ceza tertip edilerek'', 6 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi.
''Sanığın mahkemeye saygılı tutumu lehine takdiri indirim nedeni sayılarak'' ceza, 5237 sayılı TCK'nın 62. maddesi gereğince 1/6 oranında indirilerek, 5 ay hapis cezasına düşürülen davada, ''sanığa verilen kısa süreli hapis cezası suçun işlenmesindeki özellikler ve suçlunun kişiliğine, sosyal ve ekonomik durumuna göre 5237 sayılı TCK'nın 50/1-a maddesine göre 52. madde hükümleri de gözetilerek, günlüğü takdiren 20 TL'den paraya çevrilerek, 3 bin TL adli para cezasına çevrildi.
Cezanın 20 eşit taksitte, birer ay arayla tahsiline, taksitlerden birinin ödenmemesi durumunda geri kalan kısmının tamamının bir defada alınmasına ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrilmesine hükmedilen dava, taraflarca Yargıtaya taşındı.
Ailenin avukatı Cevher Fehmi Dolap, kamu davasının ihmali bulunan diğer hastane görevlileri hakkında da açılmasını savunduklarını karşı tarafın da konuyu Yargıtaya taşıdıklarını belirtti.
Karşı tarafın da sanığın suçsuz olduğunu öne sürerek Yargıtaya başvurduğunu aktaran Dolap, bilirkişi raporunda sanık durumundaki hemşireyle dönemin başhekimi, yardımcısı, kan merkezi sorumlusu ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan doktorun da görevlerini tam olarak yerine getirmemeleri sonucu, telafisi mümkün olmayan durumun meydana geldiğine yer verildiğini hatırlattı.
-''1 ARALIK'TA KİMSE ARAMADI''
Bu arada ailenin konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı aleyhinde açtığı maddi ve manevi tazminat davası ise devam ediyor.
Söz konusu davada mahkemenin talep ettiği, sağlık raporu için oğlunu İstanbul'a götüren baba Mehmet Ç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adli Tıp Kurumundaki işlemleri yapmaya çalıştığını belirtti.
Yaklaşık 3 yıldır zor günler geçirdiklerini ifade eden baba Mehmet Ç, olaydan sonra çocuğuyla ilgilenmekten iş yapamadığını, bu nedenle bir süre sonra Sağlık İl Müdürlüğünce mezralarına yakın bir köydeki sağlık ocağında, hizmetli olarak işe başlatıldığını, Valilikçe de evlerinin yakınındaki bir alanda kendilerine bir ev yaptırıldığını hatırlatarak, ancak kendilerine daha fazla sahip çıkılmasını istedi.
''1 Aralık Dünya AIDS Günü'' dolayısıyla gazetecilerin dışında kimsenin kendilerini aramadığını ifade eden Mehmet Ç. İstanbul'daki işlemlerini takip ederken de ulaşım nedeniyle zorluklar yaşadığını dile getirdi.
-OLAY-
Şanlıurfa'nın bir köyünde inşaat işçiliğiyle uğraşan Mehmet Ç. 2008 yılında, o dönemde 1,5 yaşında olan oğlu Y.Ç'nin üzerine çaydanlık devrilmiş, vücudunun sol bölümü yanan Y.Ç. Şanlıurfa Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi görmüştü.
Bir süre sonra Y.Ç'ye hastanenin yanık tedavi ünitesinde verilen kanda ''HIV'' virüsü bulunduğu tespit edilmiş, bunun üzerine Sağlık Bakanlığınca Hacettepe Tıp Fakültesinde tedavi altına alınan Y.Ç, tedavinin ardından taburcu edilmişti.
Y.Ç, o tarihten bu yana tetkik ve kontrol için yol ve tedavi masrafları karşılanarak, belirli aralıklarla aynı hastaneye götürülüyor.
Sağlık Bakanlığınca olay nedeniyle görevlendirilen başmüfettişin raporu doğrultusunda, Şanlıurfa Devlet Hastanesinde görevli hemşire A.B'ye ''Kademe durdurma cezası'' verildiği belirtilmişti.
Açılan kamu davasının yanı sıra aile, Sağlık Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası da açmıştı.