Ş eker hastalığı denince akla ilk gelen şeker yükselmesidir. Fakat özellikle şeker tedavisi görenlerde hipoglisemi yani şekerin düşmesi daha dikkatle izlenmelidir.
TEK ÖĞÜN OLMAZ!
Baş dönmesi, titreme, terleme ve göz kararması gibi belirtilerle kendini gösteren şeker düşmesi, bazı hallerde yaşamı tehdit edici olabilir ve müdahale gerektirebilir. Oruç gibi gıda alımına uzun süre ara verilmesi ve bazı şeker ilaçları hipoglisemi riskini artırır. Eğer işin içine iftara yakın fiziksel aktivite de girerse, şekerin düşme ihtimali daha da artar. Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı, iftarda bir tam gün yiyemediklerini tek öğüne sığdırmaya çalışmamalı, onun yerine iftar ve sahur dahil olmak üzere üç-dört öğüne bölüp tüketmelidir. Unutulmamalı ki oruç, şeker hastaları için risk teşkil eder ve Ramazan'ın zarar görülmeden geçirilebilmesi için ilaçların ayarlanması büyük önem taşır.
***
Sivrisinek neden beni sokuyor?
Ben 46 yaşında bir kadınım. Her yaz sivrisineklerle boğuşuyorum. Evde o kadar kişi varken, sivrisinekler sadece gelip beni sokuyor. Bunun nedeni ne? H.N./Kars
Sivrisinekler sokmak için bazı insanları daha çok tercih ediyor. Her 10 kişiden biri bu şansızlığa uğruyor. Bilim adamları bunun altında birçok sebebin yatabileceğini ancak bizim bazılarını daha yeni anlamaya başladığımızı söylüyor.
DİŞİLER EMER
Sadece dişiler, insan kanı emiyor. Amaçları da beslenmek değil; sağlıklı yumurtalar üretebilmek için gerekli maddeleri sağlamak... İnsanların salgıladığı hangi koku ya da bileşiklerin sinekleri cezbettiğine dair hummalı çalışmalar sürerken 400 değişik görüş üzerine yoğunlaşılmış durumda. Bilim adamları genetik uygunluğun sinek saldırılarına yüzde 85 oranında neden olduğunu söylüyor. Bunun yanında vücut kimyasının ürettiği ve cilde saldığı bazı maddeler sivrisineklerin dikkatini çekiyor. Sinekler kimi sokacaklarına, konmadan önce karar veriyor. İnsanların solunum sırasında ürettikleri karbondioksit onlara yol gösteriyor. Dolayısıyla daha fazla karbondioksit üreten insanlar kolay hedef oluyor.
***
Sağlıklı beslenmeyi vurgulayın
Sekiz yaşındaki kızım şişman olduğunu düşünüyor ve bu konuyu devamlı gündeme getiriyor. Nasıl bir tavır takınacağımı bilmiyorum. Sizce ne yapmalıyım? D.S./İstanbul
Zor bir durumda kaldığınızı kabul ediyorum. Bu durumda hem kızınızı şişmanlığı konusunda destekliyor olmamalı hem de onun güvenini sarsmamalısınız. Özellikle fazla kilolu olmak gibi beden algısını bozan sebepler; çocuklarda genel bir endişe artışına, yalnızlığa, kendisinden hoşlanmamaya ve depresyona yol açabilir. Şişman çocukların kendine olan güvenini yıkmadan şişmanlıklarından da kurtarılması şarttır. Bu nedenle sorularına cevap verirken vurguyu şişmanlığa değil, sağlıklı beslenmeye yapmak doğru olur. Fakat çocuklar; yüksek tansiyon ve damar tıkanıklığı gibi risklerle ikna edilemeyeceğinden şişmanlığının boy uzamasını etkileyeceğini söylemek daha yararlıdır.
DR. EREN EROĞLU