"Hiçbir ülkede 843 hastanenin bağlı olduğu tek bir kurum yok"

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkan Yardımcısı Akın: "Hiçbir ülkede 843 hastanenin bağlı olduğu tek bir kurum yok. Bu hastaneleri yönetmek için de birçok yeniliğe imza atmak zorundayız"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK) Başkan Yardımcısı Merve Akın, Türkiye'de sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, ''Hiçbir ülkede 843 hastanenin bağlı olduğu tek bir kurum yok. Bu hastaneleri yönetmek için de birçok yeniliğe imza atmak zorundayız'' dedi.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesinde düzenlenen "Klinik Kodlama, İstatistik ve Analiz Sempozyumu"nda konuşan Akın, saha çalışmalarından elde edilen veriler ışığında sağlık sistemine yeni giren Teşhisle İlişkili Gruplar (TİG) uygulamasının işlerlik kazanması için toplantının başlangıç olduğunu belirtti.

TİG'in yaklaşık 10 yıldır Sağlık Bakanlığının gündeminde olduğunu dile getiren Akın, geriye dönüp baktıklarında çok vakit kaybettiklerinin farkına vardıklarını söyledi.

-''Büyük işler başardık''

Ülkedeki sağlık alanındaki gelişmelere dikkati çeken Akın, "Yurt dışı gezilerimizde, Türkiye'de gerçekten çok büyük işler başardığımızı anlıyoruz. Hiçbir ülkede 843 hastanenin bağlı olduğu tek bir kurum yok. Bu hastaneleri yönetmek için de birçok yeniliğe imza atmak zorundayız. Zaman değişiyor ve teknoloji hızla ilerliyor. Artık sağlık hizmetlerinden beklentiler de arttı" diye konuştu.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yapılan yeniliklere de değinen Akın, bu program 2003 yılında başladığında bazılarının "hayal" değerlendirmesi yaptığını ancak bunların peyderpey hayata geçtiğini vurguladı.

Akın, işlerin doğru yapılamaması durumunda, kişinin sağlığından olma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hastaneye gittiğimizde nasıl sağlık hizmeti almak istiyorsak tüm sağlık tesislerimizdeki hizmetlerimizi de bu düşünceye göre yaygınlaştırmamız gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Nevşehir Kamu Hastaneleri Birliği Sekreteri Muhammet Çömçe ise bilgiye dayalı yönetim kültürü oluşturulması gerektiğini ifade ederek, sempozyumun, sağlık hizmetlerinde kalite denetimine ve finansın doğru kullanılmasına ışık tutacağını kaydetti.

Sağlık yöneticileri, klinik kodlamacılar ve sağlık çalışanlarının katıldığı sempozyumda, Teşhisle İlişkili Gruplar uygulaması ve buna dayalı istatistiki çalışmalarla ilgili bilgiler sunuldu. 

Manşetler