"Her yıl kanserden 8 milyon kişi ölüyor"

"İşgücü kaybı gibi ekonomik analizler yaparsak kanserin yıllık bedeli yaklaşık 1 trilyon dolara kadar çıkıyor"

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde her yıl kanserden 8 milyon kişinin öldüğünü söyledi.

Kutluk, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından BM Viyana Ofisi'nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, Dünya Kanser Günü dolayısıyla bu yılki mesajın "İmkansız değil" olarak belirlendiğini bildirerek, "İmkansız olmayan nedir? Sağlıklı yaşamayı seçme imkansız değil, herkes için tanı imkansız değil, erken tanı imkansız değil ve kaliteli yaşam imkansız değil" dedi.

-"Kanserden ölenlerin sayısı yıllık 12-13 milyona çıkacak"-

Kanser olanların sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Kutluk, "En son 2012 rakamlarına göre 14 milyon insan kansere yakalanmış durumda. 2020'de sadece nüfus artışı ile bu rakam 22 milyona ulaşacak. Şu anda her yıl kanserden 8 milyon kişi ölüyor. Böyle giderse sadece nüfus artışı ile kanserden ölenlerin sayısı yıllık 12-13 milyona çıkacak" diye konuştu.

Kanserden ölümlerin üçte birinin önlenebilir olduğunu aktaran Kutluk, 8 milyon ölümün 3-4 milyonunun gerekli yatırımların yapılması halinde önlenebileceğini savundu.

-"Kanserin bir yıllık bedeli yaklaşık 1 trilyon dolara kadar çıkıyor"-

Dünya genelinde kanserin 2011'den itibaren bir numaralı ölüm sebebi haline geldiğine değinen Tezer Kutluk, hükümetlerin kanserin çözümü için kaynak ayırması ve politikalarda öncelik vermesi gerektiğini ifade etti.

Küresel ölçekte kanser tedavisi için 458 milyar dolar harcandığını kaydeden Kutluk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşgücü kaybı gibi ekonomik analizler yaparsak kanserin bir yıllık bedeli yaklaşık 1 trilyon dolara kadar çıkıyor. Dünya her yıl yaklaşık 18 milyar doları kanserden korunmaya, kanseri önlemeye ve hizmete erişime ayırsa orta ve gelir düzeyi düşük ülkelerde yüzde 30 oranında ölümleri önlemek mümkün."

Manşetler

DUYURU-4