Her yıl 8 diyabetli ayağında oluyor!

Şeker hastalığına bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle, Türkiye’de yılda 8 bine yakın diyabet hastasının ayağını kaybettiği saptandı.

Şeker hastalığına bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle, Türkiye’de yılda 8 bine yakın diyabet hastasının ayağını kaybettiği saptandı. “Diyabet 2020: Vizyon ve Hedefler Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmada, şeker hastalığına bağlı komplikasyonların tanısı için göz, ayak ve duyu organlarına yönelik tetkik ve muayenelerin önemli ölçüde yapılmadığı belirtildi. Diyabete bağlı komplikasyonların başında gelen ayak yaraları nedeniyle dünyada her 30 dakikada bir ayak kaybı meydana geldiği bildirilen çalışmada, Türkiye’ye yönelik de şu tespitlere yer verildi:

* Türkiye’de yılda 400 bin diyabet ayak yarası görülüyor.
* Buna bağlı 7 bin 700 dolayında ayak kaybediliyor.
* Yalın ayak dolaşma ve çalışma, abdest almaya bağlı mantarların yaygınlığı da diyabetik ayak görülme sıklığını artıyor.
* Klinik uygulamada her komplikasyonun ait olduğu bir uzmanlık dalı bulunuyor. Ancak diyabetik ayak sahipsiz kalıyor.
* Damar cerrahisi, plastik cerrahi, ortopedi dalları diyabetik ayakla ilgilenmekle birlikte, Türkiye’de ayak ve bilek sağlığı ile ilgilenen tıbbın en yeni dallarından birisi olan podiatrist bulunmuyor.
* Sahada bazı hekimlerin ’ayak yarasına dokunulmaz’ şeklindeki yargısı tedaviyi geciktiriyor.

Manşetler