Her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor!

‘Ağzına Sağlık Türkiye’ projesinin sonuçlarına göre her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor.

Türk Diş Hekimleri Birliği, Dünya Diş Hekimleri Birliği ve Signal’in ortaklaşa yaptığı ‘Ağzına Sağlık Türkiye’ projesinin sonuçlarına göre her üç kişiden biri bir kez bile diş fırçalamıyor.

Türkiye’de ağız ve diş sağlığını ele alan bir araştırmanın sonuçları, ülkemizde ağız ve diş sağlığının bozuk olduğunu gösterdi. Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) ve Signal’in üç yıldır sürdürdüğü ‘Ağzına Sağlık Türkiye’ araştırmasına göre Türkiye’de bir kişiye bir diş fırçası düşmüyor. Her üç kişiden birinin günde bir kez bile dişlerini fırçalamadığını gösteren araştırmada, diş fırçası sahibi olma oranları da oldukça düşük.

Yıllık 440 gram diş macunu tüketiyoruz

Yedi bölgeden 9 farklı yaş grubundan 3 bin 40 denekle yürütülen araştırmada, uzmanlar Türkiye’de ağız-diş sağlığı, hijyeni ve bakımı konusundaki toplumsal bilincin düşük olduğuna dikkat çekti. TDB Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, diş hekimine gitme sıklığı hakkında da bilgi verdi. Batı ülkelerinde diş hekimine gitme sıklığının yılda 5 kez olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, Türkiye’de bu oranın 0.9 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yücel, “Türkiye’de yıllık kişi başına düşen macun tüketimi 440 gram civarında oysa gelişmiş ülkelere bakıldığında bu oranın çok yüksek olduğunu görüyoruz. Fransa’da 870, Almanya 703, İtalya 898’e ulaşan macun tüketimi sözkonusu” diye konuştu.

Yüzde 90’da dişeti hastalıkları var

5-9 yaşlarda süt ve daimi dişlerde ortalama 5.2 oranında çürük-dolgulu veya çekilen diş bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Yücel, “Bu dişler tedavi edilmezse ilerki yaş grubunda oranlar daha da artıyor. Dişeti hastalıklarına bakıldığında da toplumun yüzde 90’nın da dişeti hastalığının olduğunu bu araştırma bize gösterdi. Proje Başkanı Prof. Dr. İnci Oktay da, çocuklarla ilgili çürük, eksik dolgulu diş oranları hakkında bilgi verrken şunları anlattı, “0-4 yaş arasında yüzde 35.8, 5-9 yaş arasında yüzde 87.9 ve 10-14 yaş arasında yüzde 93.9. Yine 6/15 yaş arasında ortodontik tedaviye ihtiyaç duymayanların oranı sadece yüzde 33.2 olarak belirlenirken, komplike tedavi ihtiyacı olanların oranı yüzde 51.6.”

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ