Her hastalık için bir egzersiz var

Kronik hastalıkların tedavisinde düzenli ve kişiye uygun egzersizlerin de büyük rol oynadığını belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi’nden ...

Kronik hastalıkların tedavisinde düzenli ve kişiye uygun egzersizlerin de büyük rol oynadığını belirten Acıbadem Fulya Hastanesi Sporcu Sağlığı Merkezi’nden Fizik Tedavi Uzmanı ve Spor Hekimi Doç. Dr. Tolga Aydoğ, hangi hastalığa hangi egzersizin iyi geldiğini anlatıyor.

Şeker hastaları

Yeni tanı konmuş hastalarda bile periferik damar hastalığı, koroner arter rahatsızlığı, inme, şekere bağlı göz arkası sorunları ve idrarda az miktarda protein kaçağı olur. Yapılan araştırmalar sonucunda, insülin direncinde olduğu gibi şeker hastalarında da düzgün planlanmış egzersizin kasın insüline duyarlılığını ve insülinden bağımsız olarak hücreye glikoz alımını artırdığı ortaya kondu.

Şeker hastaları nasıl egzersiz yapmalı?

Hastalar her gün 30 dakika, orta düzeyde, aerobik egzersiz yapmalı. Kas kitlelerini artırmak için de güç egzersizi uygulamalı.

 

 

Yüksek tansiyon hastaları

İnme, kalp krizi, ani ölüm ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Egzersiz, kan basıncını düşürmesinin yanı sıra yüksek tansiyonun eşlik edebildiği kilo ve diyabet gibi sorunları da kontrol altına alabiliyor.

Yüksek tansiyon hastaları nasıl egzersiz yapmalı?

Orta düzeydeki aerobik egzersiz burada önerilen temel tipi oluşturuyor. Hastaların günlük 30 dakika orta tempoda egzersiz yapmaları gerekiyor. Ayrıca haftada iki gün düşük yüklenmeli ağırlık egzersizi yapmalarında da fayda var.
 

Koah hastaları

Akciğerdeki geri dönüşümsüz fonksiyon kaybını ifade eden bu hastalığın tedavisinde ilaçlar kadar egzersiz de önemli rol oynuyor. Egzersiz, kasların ve kalbin fonksiyonunu geliştirerek kalple akciğer işlevini daha üst düzeylere çekiyor. Akciğerin kapasitesinin daha etkin kullanılmasını sağlıyor.

 

 

Koah hastaları nasıl egzersiz yapmalı?

Hastaların egzersiz yaparken solunum düzeylerinin izlenmesi veya önceden saptanmış belirli düzeylerde hareket etmeleri gerekiyor. Haftada iki günle başlanan ve egzersiz süresinin uzatıldığı aerobik hareketlerin büyük katkısı var. Hastanın egzersize verdiği yanıt test de edilmeli.

Koroner arter hastalığı

En büyük nedeni koroner arterlerdeki damar sertliği. Kalp kasının beslenmesindeki bir sorun, kas hücrelerinin ölümüne neden oluyor. Egzersiz, trombosit kümeleşmesini önlüyor, kan basıncını ve kan yağlarını düzenliyor, koroner arterleri genişletiyor, psiko-sosyal katkılar sağlıyor.

Koroner arter hastaları nasıl egzersiz yapmalı?

Düşük riskli orta yaşlı hastalar günde 30 dakika ve toplamda haftada 1000 kalori harcayacak bir programa katılmalı. İlerleyen dönemde antrenman süresi ve şiddetini artırmalı.

www.elmaelma.com

Manşetler